Etiketten för Fazers rönnbärssötsaker som har designats av Olga Ehrström
”Surt sa räven om rönnbären.” Det här talesättet tänkte Olga Ehrström alldeles säkert på när hon planerade produktetiketten för Fazers marmelader med rönnbärssmak. I sagan gluttar ju räven på de lockande röda bären, men när den inte når dem konstaterar den besviket: ”Sura är de ju ändå.”
Olga ”Olli” Ehrström (1876–1938) var en begåvad konstnär, som enligt sina samtida kolleger skulle ha blivit en av vårt lands ledande kvinnokonstnärer, om hon inte hade offrat sin karriär för sin man. I Helsingin Sanomat nämndes hon som en av de mest betydande kvinnokonstnärer som 1914 deltog i Konstföreningens vårutställning. Olga Gummerus studerade i Finska Konstföreningens ritskola 1892–98 och efter det i Académie Colarossi i Paris. I Paris mötte hon också sin blivande man Eric O.W. Ehrström.
En del av konstnärsparets produktion kom som testamentsdonation till Gösta Serlachius konststiftelse på 1930 -talet. I donationen finns cirka 470 verk eller skisser som tillskrivs Olga Ehrström.
Olga Ehrström var som porträttmålare i sitt esse. Till hennes produktion hör också bland annat interiörer, glasmålningar och bruksgrafik. I konststiftelsens samlingar finns drygt tio motiv som är planerade för Fazer, och som enligt uppgifter man hittar i Oy Karl Fazer Ab:s arkiv togs i bruk under perioden 1908–1923.
Karl Fazer hade skaffat sig sin utbildning i St. Petersburg och hann arbeta även i Berlin och Paris innan han som 25 -åring återvände till sin hemstad Helsingfors som konditorimästare. Framställningen av chokladkakor och -konfekt inledde han år 1894, fabrikstillverkningen av sötsaker inleddes tre år senare. Sötsakerna packades i fina förpackningar, som illustrerades av namnkunniga konstnärer bland vilka man hittar till och med Axel Gallen-Kallela.
Etiketten för rönnbärsmarmeladerna som Olga Ehrström designade torde placera sig i tiden mellan 1908–1918. Bilden är stiliserad, och man har tagit bort allt det oväsentliga. Rönnen gestaltas genom en stam och några grenar som dignar under snöns och bärens tyngd. Snön har avskilts ur den vita bottnen genom en silhuettartad blå himmel och genom rävens tassavtryck.
Framställningen av rönnbärsmarmeladen inleddes 1895 med ett recept som Karl Fazer hade tagit med sig från Ryssland. Den ursprungliga sötsaken innehöll rönnbär, men efter det har receptet förändrats och samtidigt har namnet förkortats till Pihlaja (Rönn). Till julen framställs ungefär 25 miljoner Pihlaja -marmelader. De är bland finländarnas favoriter från årtionde till årtionde, och de är inte det minsta sura.
Som källa har använts http://www.fazergroup.com/fi/tietoa-meista/history
Helena Hänninen
Forskare