Olli ja Bucklan
Ehrströmien elämä ja taide
Serlachius-museo Gustaf ja Gösta 26.1.2019—30.8.2020
Lahjakas taiteilijapariskunta Eric O. W. Ehrström (1881–1934) ja Olga Gummerus-Ehrstöm (1876–1938) ovat suomalaisen taidehistorian tuntemattomia. Heidän tuotantoaan esitellään laajassa näyttelyssä, jonka teoksista ja luonnoksista suuri osa on esillä ensimmäistä kertaa.
Olga (Olli) oli lahjakas muotokuvamaalari, joka suunnitteli ja toteutti miehensä työparina myös lasimaalauksia, tekstiilejä ja muita koristetaiteen teoksia. Eric (Bucklan) oli tuottelias ja arvostettu taiteilija ja taideteollisuusmies, joka teki merkittävimmät työnsä arkkitehtitoimisto Gesellius, Lindgren, Saariselle. Gustaf-museon näyttelyssä esitellään Ehrstömien henkilöhistoriaa, Ericin taideteollisuutta sekä pariskunnan yhteistyötä Gösta Serlachiuksen kanssa.
Näyttely pohjautuu pitkäaikaiseen luettelointi- ja tutkimustyöhön, jonka tuloksena taiteilijapariskunnan 1930-luvun puolivälissä Gösta Serlachiuksen taidesäätiölle lahjoittamaa kokoelmaa saadaan esille laajasti. Näyttelyn on kuratoinut Serlachius-museoiden tutkija Helena Hänninen.
“Aina silloin tällöin taidenäyttelyä tekee mieli kutsua kulttuuriteoksi. Serlachius-museoiden Olli ja Bucklan on yksi sellainen.” Helsingin Sanomat 10.5.2019
“Nykykatsojan silmissä nuo maalausprosessin jäljet syventävät kokemusta ja kasvattavat kiinnostusta Ollia kohtaan. Hänen muotokuvissaan on syvällistä sielukkuutta. Mallien asennot ja katseiden kertovuus viestivät taiteilijan erinomaisesta psykologisesta herkkyydestä ja tarkkanäköisyydestä. Bucklanin suunnittelijan taidot ylsivät pienimuotoisista koruista ja tuhkakupeista Pohjoismaiden Osakepankin pronssisiin parioviin vuodelta 1904, jotka nekin ovat nyt Mäntässä esillä. Ne ovat jykevän vaikuttava ilmestys.” Kulttuuritoimitus 13.6.2019
Kuva: Olga Gummerus-Ehrström, Omakuva, 1911, öljyväri kankaalle, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö. Kuva: Teemu Källi.