Apteekkarin kauppahuone

Työpajanäyttely lapsille ja nuorille

Serlachius-museo Gustaf 16.11.2013—19.11.2023

Vanhan ajan apteekissa myytiin paljon muutakin kuin lääkkeitä. Tutustu toiminnallisissa työpajoissa vanhaan kauppahuoneeseen ja eri ammatteihin.

Kauppaneuvos G. A. Serlachiuksen aikaan vievä kauppahuone on lapsille ja nuorille suunnattu työpajanäyttely, mutta se tarjoaa mukavaa tekemistä myös aikuisille.

Mäntän ensimmäinen patruuna G. A. Serlachius toimi apteekkarina Tampereella ennen kuin hän päätti perustaa puuhiomon Mäntänkoskelle 1868. Apteekkarin toimensa ohessa hän harjoitti valokuvausta ensimmäisten joukossa Suomessa.

Toimelias apteekkari myi apteekissaan kaikkea mahdollista hajusuolasta heinän siemeniin ja kuppaussarvista kananpoikiin. Hänen apteekkinsa muistuttikin kauppahuonetta, josta löytyi jokaiselle jotain. Mitä ei löytynyt, sitä tilattiin. Apteekkarin kauppahuoneen kävijät voivat omatoimisesti tai ohjatusti kokeilla vaikkapa vanhan ajan valokuvausta, myyntityötä tai yrttien tunnistamista. Vanhanaikaisen apteekin työtapoihin voi perehtyä myös videolta.

Apteekkarin kauppahuone soveltuu hyvin esimerkiksi koululaisille, jotka pääsevät perehtymään omakohtaisesti vanhan ajan kaupankäyntiin ja rohdosten valmistamiseen.

“Lapsiperheen vierailussa esille nousi erityisenä helmenä Apteekkarin kauppahuone, jossa pääsi leikkien kokeilemaan vanhan ajan ammatteja ja pukeutumaan apteekkarin, kauppa-apulaisen tai 1800-luvun hienon herran tai rouvan vaatteisiin. Pukeutumisleikkeihin pääsivät aikuisetkin osalliseksi. Hauskaa vastapainoa taiteen katsomiselle, täältä ei lapsia meinannut saada ollenkaan lähtemään pois!” Anna S, TripAdvisor

Videotarina

Ratkaise Apteekkarin kauppahuoneeseen liittyviä tehtäviä omatoimisesti tai ryhmässä.

Videotarina

Lähde Johanneksen seurassa museokierrokselle entiseen Serlachius-yhtiön pääkonttoriin.