Apotekarens handelshus

Workshopbaserad utställning

Serlachiusmuseet Gustaf 16.11.2013—19.11.2023

Apotekarens handelshus är en aktiverande workshopbaserad utställning i Serlachiusmuseet Gustaf. I gamla tiders apotek såldes mycket annat än bara mediciner.

Bekanta dig i aktivitetsverkstäder med ett gammalt handelshus och olika yrken. Handelshuset, som tar dig tillbaka till kommerseråd G. A. Serlachius tid, är en utställning planerad speciellt för barn och unga med föremål som kan vidröras och upplevas, men det finns intressant sysselsättning även för vuxna.

Mänttäs förste patron G.A. Serlachius var verksam som apotekare i Tammerfors innan han bestämde sig för att grunda ett träsliperi vid Mäntänkoski fors 1868. Vid sidan av sin verksamhet som apotekare sysslade han med fotografi som en av de första i landet.

Den företagsamma apotekaren förmedlade svampar, ved, sågmaterial och smör, nästan vad som helst som man kunde göra en liten vinst på. I sitt apotek sålde han allt från luktsalt till höfrön och från kopphorn till kycklingar. Hans apotek påminde faktiskt om ett handelshus med något för var och en. Det som inte fanns, det beställde man. I de handledda verkstäderna i Apotekarens handelshus kan besökarna till exempel klä upp sig för gammaldags fotografering, pröva på säljarbete eller på att identifiera örter. Man kan också fördjupa sig i arbetsrutinerna i gamla tiders apotek genom en video.

Apotekarens handelshus passar bra för t.ex. skolelever, som får en möjlighet att fördjupa sig i historiska sätt att handla och framställa naturmediciner.