Yhteiskunnallisen matkailun kehittäminen

Serlachius-museoissa kehitetään parhaillaan yhteiskunnallista matkailua opetus- ja kulttuuriministeriön tukemana. Suomalaisen naisen elämäntapa ja vaikuttajanaisten menestystarinat tuodaan uudella tavalla matkailijoiden ulottuville tavoitteena innostaa, opettaa sekä tarjota tietoa ja vertaistukea eri lähtökohdista saapuville naisille. 

Suomi kuuluu tasa-arvon edelläkävijämaihin. Pohjoismaissa ja Suomessa naisilla on ollut pitkään varsin itsenäinen asema ja mahdollisuus omaehtoiseen elämään, mikä ei ole kansainvälisesti itsestään selvää. Suomalaiset naiset saivat täydet poliittiset oikeudet ensimmäisenä maailmassa. Suomesta löytyy naisia, jotka ovat merkittäviä tieteen ja taiteen tekijöitä. Pörssiyhtiöiden johdossa on ennätysmäärä naisia, ja naiset ovat toimineet maan presidenttinä ja pääministereinä. 

Taloudellinen tasa-arvo toteutuu Suomessa paremmin kuin suuressa osassa maailman maita, ja Suomessa naisten työllisyysaste on ollut vuosikymmeniä korkea. Vanhemmuutta tukemalla äitiys ja työelämä on pystytty yhdistämään kansainvälisesti vertaillen hyvin. Suomen äitiyshuoltojärjestelmää pidetään maailmalla arvostettuna mallina. Suomalaisen naisen tarina kiinnostaa kansainvälisesti.

Matkailupaketeissa halutaan tarjota innostavia esikuvia ja esimerkkejä valittujen teemojen kautta, joita ovat muun muassa terveys, tasa-arvo, arjen innovaatiot sekä taiteen, designin ja arkkitehtuurin parissa ansioituneet naiset. Arjen innovaatiot -teemassa esitellään arkea helpottavia, Suomessa laajalti käytössä olevia innovaatioita ja suomalaisten naisten keksintöjä. Teeman sisällöissä voidaan ottaa esille niin keittiön kuivauskaappi kuin Lunette-kuukuppi tai äitiyteen liittyviä keksintöjä synnytystuolista äitiysapplikaatioon.

Tavoitteena on myös saattaa naisia yhteen yhteisten kiinnostuksen kohteiden ympärille. Tällaisia ovat muun muassa luontoon liittyvät käsityö- ja hyvinvointipalvelut ja -tuotteet.  Muodin saralla Suomessa on lukuisia esimerkkejä vahvojen nuorten naisten rohkeasta yritystoiminnasta maailmanluokan lifestyle-muodin luojien lisäksi. 

Kehitystyö jatkuu kevääseen 2024 saakka. Lisätietoja: kehitysjohtaja Päivi Viherkoski, paivi.viherkoski@serlachius.fi