Trish Morrissey: Autofiktiot

Kaksikymmentä vuotta kuvakerrontaa

Serlachius-museo Gustaf 5.2.2022—8.1.2023

Irlantilaistaiteilija Trish Morrisseyn (s. 1967) laaja näyttely esittelee yli kaksikymmenvuotisen työn tuloksia. Teoksissaan taiteilija nostaa esiin naisten kokemuksia ja heidän huomiotta jääviä tarinoitaan. Mukana on myös Sissi ja Ruth Serlachiuksen elämänkohtaloiden inspiroima uusi teoskokonaisuus.

Trish Morrissey syntyi Dublinissa ja asuu ja työskentelee Britanniassa. Performanssia, valokuvaa ja liikkuvaa kuvaa yhdistävässä tuotannossaan Morissey rakentaa ja esittää todellisia ja fiktiivisiä hahmoja lähtökohtanaan arkistotutkimukset ja omaelämäkerrallinen aineisto. Samalla hän tutkii käsityksiä perheestä, naisen rooleista ja naisvartalosta. 

Hän osallistui Serlachius-museoiden Kaukainen kosketus -näyttelyyn 2015 toteuttamalla sarjan valokuvia Serlachiuksen taidesäätiön valokuva-arkiston pohjalta. Nyt hänen ensimmäinen yksityisnäyttelynsä Suomessa tuo hänet jälleen Mänttään. Näyttelyn on kuratoinut Kate Best.

“Näyttely on moni-ilmeinen, syvällinen ja jopa hauska, vaikka sen teemat käsittelevät vaikeitakin yhteiskunnallisia teemoja, kuten naisen tai äidin asemaa eri aikakausina. Teoksissa on monta tasoa ja historiallisia sivumerkityksiä, joten kannattaa varata aikaa ja lukea teosten esittelytekstit.” (KMV-lehti 4.2.2022)

Kuva: Trish Morrissey, Self-portrait with snail, 2020 © Trish Morrissey

Avajaiset

Katso täältä näyttelyn virtuaaliset avajaiset 4.2.2022 klo 18.