SuperPop!

Pop-taiteen klassikoita ja nykytaidetta

Serlachius-museo Gösta 14.6.2014—28.9.2014

Serlachius-museo Göstan kesän 2014 päänäyttely SuperPop! asettaa rinnakkain pop-taiteen kansainvälisiä ja suomalaisia klassikoita. Niiden kanssa vuoropuhelua käyvät suomalaisten ja kansainvälisten nykytaiteilijoiden teokset.

Pop-taide oli 1900-luvun voimakkaimpia murroksia taiteessa. Se syntyi toisen maailmansodan jälkeen Isossa Britanniassa ja Yhdysvalloissa, kun taiteilijat kiinnostuivat populaarikulttuurista vastavetona elitistiselle korkeakulttuurille. Pop-taide oli suunnattu suurelle yleisölle, se oli nopeaa, helppoa ja seksikästä. Sen innoittajina olivat mainokset, pakkaukset ja muut arkipäivän ilmiöt sekä kuuluisat ihmiset ja maailman tapahtumat.

Näennäisestä helppoudestaan huolimatta pop-taide on älyllisesti kiinnostavaa. Se kritisoi vakiintuneen taidemaailman normeja ja muutti suhteemme taiteeseen kyseenalaistamalla korkeakulttuuriin perinteisesti liitetyt määritelmät teoksen tekijän merkityksestä ja teoksen aitoudesta ja ainutkertaisuudesta.

SuperPop! sisältää klassikkoteoksia muun muassa Andy Warholilta, Roy Lichtensteinilta ja James Rosenquistilta. Heidän teoksensa toimivat innoittajina 1960-luvun suomalaisille pop-taiteilijoille, joita SuperPopissa! edustavat muun muassa Paul Osipow, Leo Lindsten, Raimo Reinikainen ja Simo Helenius.

Näyttelyn kuraattori Timo Valjakka on poiminut SuperPopiin! 130 teosta 23 eri taiteilijalta, jotka edustavat pop-taidetta monin eri tavoin.

Näyttelyn taiteilijat ovat: Jacob Dahlgren, Jiri Geller, Peter Halley, Simo Helenius, Damien Hirst, Jasper Johns, Katri Kuparinen, Jani Leinonen, Roy Lichtenstein, Leo Lindsten, Liisa Lounila, Robert Lucander, Paul Osipow, Simon Patterson, Robert Rauschenberg, Aurora Reinhard, Raimo Reinikainen, Bridget Riley, James Rosenquist, Riiko Sakkinen, Pilvi Takala, Marianna Uutinen ja Andy Warhol.

Serlachius-museo Gösta 14.6.–28.9.2014