Strindbergin huoneissa

Maria Pirilän valokuvia camera obscura -tekniikalla

Serlachius-museo Gösta 30.9.2017—21.1.2018

Miten me näemme maailman? Voiko tyhjästä syntyä jotakin? Näitä kysymyksiä pohtii valokuvataiteilija Marja Pirilän näyttely, joka on kunnianosoitus ikivanhalle camera obscura -tekniikalle.

Marja Pirilä kuvasi uusimman valokuvasarjansa taiteilijaresidenssissä Ranskan Crez-sur-Loingissa. Hän toteutti käytössään olleeseen huoneistoon camera obscuran peittämällä ikkunat mustalla muovilla ja päästämällä valon sisään pienistä aukoista, joihin hän asensi yksinkertaiset linssit. Näin pienen kylän pääkadulle ja torille avautuva näkymä piirtyi huoneisiin ylösalaisin olevina kuvajaisina.

Samassa huoneistossa oli 1880-luvulla asunut August Strindberg (1849–1912), yksi Ruotsin merkittävimmistä ja ristiriitaisimmista kirjailijoista. Strindberg oli myös varhaisen valokuvauksen pioneeri, jonka ennakkoluulottomat valokuvauskokeet ja ajatukset inspiroivat Pirilää uusiin kokeiluihin.

Tuloksena on sarja camera obscuran luomia näkymiä, joissa ulko- ja sisätilat lomittuvat toisiinsa ja luovat unenomaisia maailmoja. Valot ja varjot kohtaavat nyt Strindbergin huoneissa. Näyttelyssä voi myös tutustua vanhaan kaappiin tehtyyn camera obscuraan ja nähdä yhtä aikaa yksinkertaisen ja maagisen ilmiön. Näyttelyn kuraattori on Laura Kuurne.

Serlachius-museo Gösta 30.9.2017–21.1.2018