Punoutua

Rachel Kneebonen posliiniveistoksia

Serlachius-museo Gösta 14.5.2022—9.10.2022

Rachel Kneebone (s. 1973) valmistaa arvoitukselliset veistoksensa valkoisesta posliinista, materiaalista, joka reagoi herkästi valoon ja liikkeeseen ja näyttää välillä raskaalta ja kiinteältä, välillä kevyeltä ja läpikuultavalta. Materiaalin ominaisuudet tukevat teoksia, joissa kokonaisuudesta ajoittain esiin nousevat kehon fragmentit moninkertaistuvat ja sekoittuvat sekä toisiinsa että tunnistamattomiin orgaanisiin muotoihin. 

Kneebone tarkastelee taiteessaan ihmisyyttä, elämän kiertokulkua, muodonmuutoksia ja uudistumista. Mitä ihmisille merkitsee se, että hänellä on keho, hän kysyy. Kneebonen teokset sijoittuvat tietoisen ja tiedostamattoman, todellisen ja kuvitellun, kaiken ja ei-minkään väliselle alueelle. Vastakohtien virtaan sekoittuu laajoja viittauksia kirjallisuuteen ja taiteen historiaan. Kaikki on liikkeessä: rokokoon kepeys sekoittuu nykymaailman ongelmiin ja tulevaisuus sulautuu renessanssin optimismiin. Tähän prosessiin viittaa myös hänen näyttelylleen antamansa nimi.

Rachel Kneebone asuu ja työskentelee Lontoossa. Hän on pitänyt yksityisnäyttelyitä ja osallistunut yhteisnäyttelyihin eri Euroopan maissa, Yhdysvalloissa ja Aasiassa. Näyttelyn kuraattori on Timo Valjakka.

Julkaisu

Näyttelyyn liittyvä samanniminen julkaisu

Video

Katso Rachel Kneebonen haastattelu videolta

Teoskuva yllä: Rachel Kneebone, Ruumiinkieli on vielä tutkimaton (yksityiskohta teoksesta), 2017, posliini, Corian-komposiitti ja liima, yksityisomistuksessa.