Paperiperkele

G. A. Serlachiuksen elämä ja afäärit dramatisoidulla näyttelyreitillä

Serlachius-museo Gustaf 11.5.2013—19.11.2023

Gustaf-museon päänäyttely tarjoaa kävijöille vahvasti dramatisoidun näyttelykokemuksen. Kauppaneuvos Gustaf Adolf Serlachiuksen tarina kuljettaa katsojat kahdeksan kohtauksen reitillä tunnelmasta toiseen. Niissä puheenvuoron saavat Serlachius itse, hänen perheensä, vihamiehensä ja ystävänsä.

Mänttään puuhiomon vuonna 1868 perustanut apteekkari G. A. Serlachius oli yksi Suomen paperiteollisuuden uranuurtajista. Hän avasi väyliä maamme myöhemmälle menestykselle metsäteollisuudessa. Samalla sitkeä kauppaneuvos sananmukaisesti raivasi tietä tuotteilleen Mäntästä maailmalle. Teollisuuslaitoksen perustaminen ja tuotannon käynnistäminen Mäntässä aiheuttivat Serlachiukselle suuria ongelmia. Hänellä oli jatkuva rahapula. Lisäksi puuhiokkeen kuljettaminen markkinoille kaukaa huonojen kulkuyhteyksien takaa aiheutti ylitsepääsemättömiä vaikeuksia.

Sitkeä Serlachius onnistui kuitenkin pelastamaan konkurssin partaalla keikkuneen yrityksensä. Samalla rautaisella tahdonvoimalla hän käänsi jopa Tampereelta Pohjanmaalle rakennettavan rautatien kulkemaan läheltä Mänttää, jotta sai tuotteensa  paremmin markkinoille. Taistelu oman yrityksen puolesta, rahahuolet ja vihamiesten pilkka söivät Serlachiuksen terveyttä ja muokkasivat luonnetta. Oma perhekään ei ymmärtänyt kauppaneuvoksen halua hankkiutua jatkuviin vaikeuksiin. Eniten ymmärrystä hän sai mänttäläisiltä, joille yhtiön menestys takasi työtä ja toimeentuloa.

Paperiperkele-näyttely perustuu filosofian tohtori Teemu Keskisarjan G. A. Serlachiuksesta kirjoittamaan elämäkertaan Vihreän kullan kirous. Näyttelyn käsikirjoituksesta ovat vastanneet Pauli Sivonen ja Sami Parkkinen. Visuaalinen suunnittelu on Tarja Väätäsen. Näyttelyn tarina kerrotaan suomeksi tai englanniksi.

“Gustafissa kannattaa käydä (ja kuunnella) läpi ainakin alakerran audiovisuaalinen kierros Mäntän tehtaan perustamisesta ja Gustafin roolista sen synnyttämisessä. Taisi olla ensimmäinen kerta tämän kaltaisessa kierroksessa, kun jaksoin ja halusin kuulla tarinan kaikki vaiheet.” Matias 66, TripAdvisor

Videotarina

Tutustu Gustaf-museon historiaan, näyttelyihin ja Serlachius-suvun patruunoihin.