Los moimoi de Fuengirola

Näyttely ja tutkimusprojekti Espanjan Aurinkorannikon suomalaisista

Serlachius Pääkonttori 15.6.2024—16.2.2025

Los moimoi de Fuengirola on näyttely ja tutkimusprojekti, jossa taiteilija Riiko Sakkinen (s. 1976) käsittelee suomalaista identiteettiä.

Espanjan Aurinkorannikolla Fuengirolassa ja sen ympäristössä asuu noin 30 000 suomalaisen yhteisö, jonka jäsenet eivät välitä opiskella paikallista kieltä tai tapoja. He elävät omaa, puolieristäytynyttä elämäänsä ja viettävät kotoisasti aikaa suomalaisissa baareissa ja tukeutuvat omiin suomalaisiin kauppoihinsa, palveluihinsa ja instituutioihinsa. Fuengirolan hallinto onkin nimennyt kuntansa ”Suomen eteläisimmäksi kaupungiksi”. 

Näyttelyn tutkimustyötä on rahoittanut Koneen säätiö, ja se tuottaa antropologiseen ilmiasuun pukeutuvan näkemyksen suomalaisuuden substanssista. Näyttelyn kuraattori on Pauli Sivonen.

Riiko Sakkinen, Los moimoi de Fuengirola, 2023–2024, yksityiskohta installaatiosta. Kuva: Israel Galán

Riiko Sakkinen

Riiko Sakkinen on taiteilija, poliittinen toisinajattelija ja yhden miehen vastarinta-armeija. Hän on antikapitalistisen taideliikkeen turborealismin perustaja. Hän on Serlachiuksen kokoelmataiteilija, jolta on nähty Serlachiuksella aiemmin näyttelyt Rajat kiinni sekä MuNA – Museum of No Art.

Sakkinen syntyi vuonna 1976. Hän opiskeli Kuvataideakatemiassa Helsingissä ja valmistui sieltä vuonna 2002. Vuodesta 2003 lähtien hän on asunut Pepinossa, Toledon maakunnassa Espanjassa. 

Sakkinen on työskennellyt muun muassa Syyrian sisällissodan aikana Damaskoksessa ja Aleppossa, levottomuuksien keskellä Beirutissa, Meksikon huumesodan aikana Monterreyssä ja Kiovassa Venäjän pommittaessa Ukrainaa.

Sakkisen teoksia on nähty eri puolilla maailmaa. Näitä ovat Serlachius, Mänttä; Museum of Modern Art, New York; Nationalmuseum, Tukholma; Nykytaiteen museo Kiasma, Helsinki; Camden Arts Centre, Lontoo; Artipelag, Tukholma; Musac, León, Espanja

Sakkisen teoksia on useiden kansainvälisesti tunnettujen museoiden pysyvissä kokoelmissa. Serlachiuksella Mäntässä on laaja valikoima hänen suurimpia teoksiaan.

“Fuge on utopia, se on ikään kuin parempi versio suomalaisuudesta ja Suomesta. Siellä suomalaisuutta määritellään uudestaan, ikään kuin puhtaalta pöydältä. Millaista on suomalaisuus ilman sen omia, itse asettamia rajoitteita”, Riiko Sakkinen kuvailee.
Fuengirola-lehti 8.3.2024

Kuvat: Riiko Sakkinen, Los moimoi de Fuengirola, 2023–2024, yksityiskohta installaatiosta. Kuva: Israel Galán

Julkaisu

Los moimoi de Fuengirola -näyttelyyn liittyvä julkaisu ilmestyy näyttelyn avautumisen aikaan.