Kartanon klassikot

Taidesäätiön omia kokoelmia

Taidemuseo Gösta 6.4.2019—

Taidemuseo Göstan kartanon kokoelmaripustus esittelee taidesäätiön klassikkoteoksia ja uudempia hankintoja.

Kokoelmaripustuksessa on esillä Serlachiuksen taidesäätiön omistamia Suomen kultakauden sekä vanhan eurooppalaisen taiteen klassikoita sekä Suomen varhaista modernismia. Mukana on myös joitain esimerkkejä Serlachiuksen nykytaidehankinnoista.

Ripustusta uudistettaessa esille on saatu taidesäätiön hankkima Anselm Kieferin Kalevala-aiheinen teos Väinämöinen Ilmarinen (2018) sekä Hugo Simbergin Köynnöksenkantaja (1905), joka on esityö Tampereen tuomiokirkon freskoon.

Tyylikkäässä ripustuksessa on haluttu kunnioittaa kartanon vanhaa henkeä. Kartanon saleissa omat seinänsä ovat saaneet niin muotokuvat, asetelmat kuin maisemataidekin. Ripustuksessa on paljon teoksia myös muun muassa Akseli Gallen-Kallelalta, Albert Edelfeltiltä, Ellen Thesleffiltä ja Emil Wikströmiltä.

Kesällä 2021 paperisalongissa nähdään harvoin esillä olevia paperipohjaisia teoksia muun muassa Akseli Gallen-Kallelalta ja Anders Zornilta. Gallen-Kallelalta on Kalevala-aiheinen kokonaisuus. Mukana ovat muun muassa Kullervon sotaanlähtö (1897), Joukahaisen kosto (1897) sekä Väinämöisen lähtö (1895). Anders Zornilta nähdään herkkiä etsauksia, jotka ovat olleet esillä kenties vain kerran aiemmin. Myös paperisalongin laatikostojen sisältö on uudistettu, joten kannattaa kurkistaa myös niihin.

Ripustuksen on suunnitellut mänttäläistaustainen kuraattori ja galleristi Veikko Halmetoja.

Opastus Kartanon klassikot -kokoelmaripustukseen

Lähde oppaamme seurassa tutustumaan Serlachius-museo Göstan kartanosta löytyviin Suomen taiteen kultakauden helmiin, vanhaan eurooppalaiseen taiteeseen sekä uudempiin hankintoihin.

Videotarinat

Täältä saat paljon lisätietoa Serlachiuksen taidekokoelmasta ja sen avainteoksista.

Kokoelmat verkossa

Tutustu Serlachiuksen kokoelmateoksiin lyhyine esittelyineen Taide.art-sivustolla.

Anselm Kiefer

Väinämöinen Ilmarinen -teos esille Kartanon klassikot -kokoelmaripustukseen.

Köynnöksen-kantaja

Hugo Simbergin maalaus vuodelta 1905 on esityö Tampereen tuomiokirkon freskoja varten.

Video

Kuraattori Veikko Halmetoja kertoo Kartanon klassikot -kokoelmaripustuksen suunnittelusta.