Kartanon klassikot

Taidesäätiön omia kokoelmia

Serlachius Kartano 6.4.2019—

Kokoelmaripustus esittelee taidesäätiön klassikkoteoksia ja uudempia hankintoja.

Kokoelmaripustuksessa on esillä Serlachiuksen taidesäätiön omistamia Suomen kultakauden sekä vanhan eurooppalaisen taiteen klassikoita sekä Suomen varhaista modernismia. Mukana on myös esimerkkejä Serlachiuksen nykytaidehankinnoista.

Ripustuksessa on haluttu kunnioittaa kartanon vanhaa henkeä. Kartanon saleissa omat seinänsä ovat saaneet niin muotokuvat, asetelmat kuin maisemataidekin. Ripustuksessa on paljon teoksia muun muassa Akseli Gallen-Kallelalta, Albert Edelfeltiltä, Helene Schjerfbeckiltä, Hugo Simbergiltä, Ellen Thesleffiltä ja Emil Wikströmiltä.

Yläkerran käytävän päähän on sijoitettu kesäinen teoskokonaisuus, jossa nähdään ensimmäisen kerran Pekka Halosen maalaus Neiet niemien nenissä (1895–1896). Kartanoon on tuotu myös lisää vanhaa eurooppalaista taidetta, muun muassa 1600-luvun hollantilaisia muotokuvia.

Esillä on myös taidesäätiön hankkima Anselm Kieferin Kalevala-aiheinen teos Väinämöinen Ilmarinen (2018) sekä Hugo Simbergin Köynnöksenkantaja (1905), joka on esityö Tampereen tuomiokirkon freskoon.

Claude Monet’n maalaus Heinäsuova ilta-auringossa on saanut seurakseen maalauksia kahdelta muulta ranskalaistaiteilijalta. Maurice Brianchon ja Roland Oudot kuuluivat taiteilijoihin, joista taidekritiikki käytti nimitystä ”poeettisen todellisuuden maalarit”.

Kartanon kirjaston sohvassa voi levähtää hetken ja aistia kartanon vanhaa henkeä. Kunnostustöiden yhteydessä sen ikkunoista on avattu jälleen näkymä ulos. Kattoa koristaa Lennart Segerstrålen al secco -tekniikalla maalaama Kirjallisuuden synty (1935). Tilassa on useita veistoksia sekä valokuvia, joista voi nähdä, miltä kirjasto on Gösta Serlachiuksen aikaan näyttänyt.

Opastus Kartanon klassikot -kokoelmaripustukseen

Lähde oppaamme seurassa tutustumaan Serlachius-museo Göstan kartanosta löytyviin Suomen taiteen kultakauden helmiin, vanhaan eurooppalaiseen taiteeseen sekä uudempiin hankintoihin.

Videotarinat

Täältä saat paljon lisätietoa Serlachiuksen taidekokoelmasta ja sen avainteoksista.

Kokoelmat verkossa

Tutustu Serlachiuksen kokoelmateoksiin lyhyine esittelyineen Taide.art-sivustolla.

Julkaisu

Kymmenen polkua kokoelmaan -kirjassa esitellään Serlachiuksen taidekokoelmaa.

Video

Kuraattori Veikko Halmetoja kertoo Kartanon klassikot -kokoelmaripustuksen suunnittelusta.

Anselm Kiefer

Väinämöinen Ilmarinen -teos esille Kartanon klassikot -kokoelmaripustukseen.

Köynnöksen-kantaja

Hugo Simbergin maalaus vuodelta 1905 on esityö Tampereen tuomiokirkon freskoja varten.

Laiturilla

Helene Schjerfbeckin vain 17-vuotiaana maalaama teos on nyt esillä kartanossa. Teos on jäänyt suurelle yleisölle tuntemattomaksi.