Göstan harvinaisuudet

Taidesäätiön harvoin nähtyjä teoksia

Serlachius-museo Gösta 12.5.2012—2.9.2012

Näyttelyssä nähdään myös taideväärennöksiä. Kävijälle tarjoutuu mahdollisuus pohtia, mikä erottaa aidon teoksen väärennöksestä.

Göstan harvinaisuudet -näyttely esittelee Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelman harvoin esillä olleita teoksia. Mukana on yli 70 teosta ja lähes 50 taiteilijaa.

Näyttelyssä nähdään pääasiassa modernismia; uusimmat teokset ovat 1970-luvulta. Kävijälle saattaakin tulla yllätyksenä, että taidesäätiön kokoelma on muutakin kuin kultakauden ajan taidetta. Näyttely tarjoaa monipuolisen kattauksen modernismia.

Ekspressiivistä värien hehkua nähdään muun muassa Erik Enrothin, Reidar Aulien ja Per Kroghin voimakkaissa maalauksissa. Surrealismin ja kubismin perinne välittyy Gösta Diehlin ja Ragnar Ekelundin teoksissa. Ranskalaisen Roland Oudot´n teoksissa on pohdiskeleva ote.

Taidemuseo Göstan saleissa nähdään nyt myös geometrisiä pintoja muun muassa kuvanveistäjä Eero Hiirosen reliefissä. Kivipiirroksia nähdään muun muassa Helene Schjerfbeckiltä.
Taidesäätiön kokoelmista on tuotu esille myös ikoneja, jotka välittävät bysanttilaista perintöä.

Göstan harvinaisuudet -näyttely nostaa julkisuuteen myös aiheen, josta museot yleensä vaikenevat – taideväärennökset. Esittelemme väärennettyä taidetta ja teoksia, joita on jossakin vaiheessa epäilty väärennöksiksi.

Nähtävillä on muun muassa Helene Schjerfbeck- ja Akseli Gallen-Kallela -väärennökset, jotka ovat tulleet Gösta Serlachiuksen taidekokoelmaan vuonna 1956 lunastamatta jääneen pantin myötä.

Serlachius-museo Gösta 12.5.2012–2.9.2012