Art Odyssey 2021

Näyttely science fictionin maailmasta

Serlachius-museo Gösta 6.11.2021—17.4.2022

Art Odyssey 2021 on science fictionista innoituksensa saanut näyttelykokonaisuus. Se esittelee kahdeksan nykytaiteilijan teoksia, joissa voi nähdä vaikutteita sekä kirjallisuudesta että elokuvista. Teosvalinnoissa on keskitytty videoihin, veistoksiin ja muihin tilallisiin taideteoksiin.

Avausnäkymä näyttelytilaan saavuttaessa on kuin elokuvan alkukohtaus. Jotain on tapahtunut, vain tapahtuman seuraukset ovat jäljellä ja päätelmien tekeminen jää katsojalle. Näyttelyn esillepanossa hyödynnetään taidemuseo Göstan suuren näyttelysalin giganttisia mittasuhteita niin, että näyttely ottaa haltuunsa koko salin lattiasta kattoon saakka.

Taiteilijat ovat Lauri Astala, Petri Eskelinen, Roland Persson, Joseph Popper, Tiina Raitanen, Kimmo Schroderus, Magnus Wallin ja Charlotta Östlund. Näyttelyn ovat kuratoineet Petri Eskelinen ja Kimmo Schroderus.

“Näyttely kutsuu katsojaansa lähestymään sitä tutkivan asenteen kautta. Kuin avaruuslennolle ja vieraalle planeetalle heitettynä on näyttelyvieraan ryhdyttävä tarkkailemaan ympäristöään ja sen yksityiskohtia, näyttelyn teoksia, ja irrotettava niin katseensa kuin ajattelunsakin totunnaisuuksista.

Täällä mikään ei ole itsestään selvää, normaalin arkitodellisuuden lait eivät päde eivätkä hallitse enää ajattelua. Kun katsoo tarkemmin ja pysähtyy, saattaa oivaltaa jotain uutta.” Katri Kovasiipi, Kulttuuritoimitus 18.2.2022

Yleiskuva Art Odyssey 2021 -näyttelystä. Kuva: Arttu Kokkonen

Art Odyssey 2021 -traileri

Traileri esittelee kaikkien näyttelyssä olevien taiteilijoiden teoksia.

Musiikki: Ron Cannon, Entering Darkness Passage (2018).

Julkaisu

Näyttelyyn liittyy samanniminen julkaisu, jonka kirjoittajiin kuuluu mm. scifikirjailija Jeff VanderMeer.

Haastattelu

Katso taiteilija-kuraattoreiden Kimmo Schroderuksen ja Petri Eskelisen haastattelu.

Taiteilijoiden työskentelyä ovat tukeneet:
Alfred Kordelinin säätiö
Svenska kulturfonden
Taiteen edistämiskeskus Taike
Visuaalisen taiteen edistämiskeskus VISEK