Korulipas

Korulipas

Korulipas-verkkonäyttely esittelee taiteilija Eric O. W. Ehrströmin (1881–1934) koruja ja koruluonnoksia. Ehrström suunnitteli elämänsä aikana lukuisia koruja, rasioita ja pienesineitä. Hän edustaa suomalaisessa korudesignissa harvinaista, puhdasta art nouveauta.

Ehrström suunnitteli koruja jo 1900-luvun ensimmäisinä vuosina, ja vuodesta 1905 aina kuolemaansa 1934 asti hän luovutti koruja säännöllisesti Suomen Taideteollisuusyhdistyksen vuosiarpajaisiin. Taiteilijan koruja voi olla vaikea tunnistaa, sillä hänellä ei ollut leimaamisoikeutta. Suuri osa koruista on siten signeeraamattomia. Mikäli korut ovat signeerattuja, niissä on yleensä monogrammi EOWE. On todennäköistä, että monet korut ovat päätyneet arpajaisvoittoina ja edelleen perintönä omistajille, joilla ei ole tietoa niiden suunnittelijasta.

Ehrström suunnitteli solkia, rintakoruja, hiuskoruja, kaulakoruja, rintaneuloja, hattuneuloja ja riipuksia. 1910-luvulta lähtien hän valmisti myös rannerenkaita, sormuksia ja korvakoruja sekä miehille kalvosinnappeja. Myös erilaiset pienesineet, kuten tuhkakupit ja rasiat kuuluivat hänen tuotantoonsa.

Ehrström on käyttänyt korujen valmistamiseen monia eri tekniikoita ja materiaaleja. Varhaisissa koruissa materiaalina on kupari tai hopea, myöhemmin myös kulta ja norsunluu. Koruissa on käytetty jalokiviä, mutta Ehrström käytti myös epäjaloja materiaaleja ja puolijalokiviä. Emaloidut korut ja rasiat olivat Ehrströmille tyypillisiä.

Koruaiheet kumpuavat usein luonnosta. Niille on tyypillistä hyvin omalaatuinen kasviaiheisto, joiden esimerkkeinä ovat usein olleet esimerkiksi siemenkodat, sienet, jäkälät ja rihmastot, sekä hyönteiset kuten sudenkorennot. Emaloitujen korujen, rasioiden ja laattojen aiheet olivat usein kepeän eroottisia.

Taiteilijapariskunta Ehrström testamenttasi hallussaan olevat luonnokset ja taideteokset Gösta Serlachiuksen taidesäätiölle. Testamenttilahjoituksen mukana tuli mittava määrä koruluonnoksia. Tämä verkkonäyttely on luotu näistä luonnoksista sekä taidesäätiön hallussa olevista Eric O. W. Ehrströmin koruista.

Korulipas -verkkonäyttelyn sisällöstä ja aineistosta vastaavat museonjohtaja Pälvi Myllylä Visavuoren museosäätiöstä ja tutkija Helena Hänninen Serlachius-museoista. Näyttelyaineisto on koottu esille museon kokoelmatietokannan kautta käyttäen Mediaportal kuvagallerianäkymää. 

Näyttelyn yhteydessä toivomme yhteydenottojanne. Omistatko Eric O. W. Ehrströmin suunnitteleman korun tai pienesineen? Ota yhteys Serlachius-museo Göstaan. Sen voit tehdä kätevästi palautelomakkeella, joka löytyy näyttelyn kuvien yhteydestä.

Verkkojulkaisu

Tutustu tästä Eric O. W. Ehrströmin koruihin ja koruluonnoksiin.

Eric O. W. Ehrström

Lisätietoa monipuolisesta taiteilijasta ja taidekäsityöläisestä.