Serlachius Kartano

Serlachiusten vanhassa kartanossa on esitelty Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmia jo vuodesta 1945. Vuonna 2014 se sai rinnalleen puurakenteisen laajennusosan, jonka myötä museossa alettiin esitellä klassikkoteosten ohella nykytaidetta ja kiinnostavia teemanäyttelyjä.

Kartano valmistui vuorineuvos Gösta Serlachiuksen edustuskodiksi vuonna 1935. Arkkitehti Jarl Eklundin piirtämän punatiilisen rakennuksen alakerta on palvellut museona vuodesta 1945 lähtien. Museo oli tuolloin maamme kahdeksas taidemuseo. Koko rakennus otettiin taidemuseokäyttöön vuonna 1984. Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmat tunnetaan Suomen kultakauden mestareiden teoksista ja Suomen oloissa harvinaisesta vanhan eurooppalaisen maalaustaiteen kokoelmasta.

Kartanon yhteyteen valmistui kesällä 2014 modernia puuarkkitehtuuria edustava laajennusosa, joka on tehnyt mahdolliseksi entistä monipuolisemman näyttely- ja kulttuuritarjonnan. Kivijärvi-salissa järjestetään ympäri vuoden konsertteja, teatteriesityksiä ja seminaareja. Vanhan kartanorakennuksen ja laajennusosan muodostama Serlachius Kartano tarjoaa upeat puitteet joka vuosi järjestettäville Mäntän Musiikkijuhlien konserteille sekä Mänttä Food Festival -ruokatapahtumalle. Kartanolla järjestetään myös yksityistilaisuuksia.

Veistospuistossa nähdään runsaasti Harry Kivijärven veistoksia, joita Gösta Serlachiuksen taidesäätiö sai lahjoituksena vuonna 2011 Kokoelma Kivijärvi -säätiöltä. Veistospuistoon sijoitetut veistokset jäsentävät maisemaa, jonne syntyy uusia tiloja ja katsomisen paikkoja. Puiston kävelytiet johdattavat kävijät sillalle ja läheiseen Taavetinsaareen, jossa voi myös nähdä kesäaikaan taidetta.

Serlachius Kartano sijaitsee Joenniemen kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa miljöössä Melasjärven rannalla. Puisto on ollut 1930-luvulta lähtien keskeinen osa Kartanon kulttuurimaisemaa. Ensimmäisen puistosuunnitelman laati puutarha-arkkitehti Paul Olsson, ja sen päivitti vuonna 1996 maisema-arkkitehti Gretel Hemgårdin toimisto. Sama toimisto uudisti puistosuunnitelman paviljongin rakentamisen yhteydessä 2014 ja vielä 2022 Taidesaunan valmistuessa.

Kartanon laajennusosa

Vuonna 2014 valmistunut puurakenteinen laajennusosa on kerännyt monia palkintoja niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Taidesauna

Serlachius Taidesauna yhdistää arkkitehtuurin, luonnon ja taiteen osaksi saunaelämystä.

Äänitarina

Tarinasoittimessa kerromme lisää Serlachius Kartanon historiasta, näyttelyistä ja puistosta.

Äänitarina

Täältä löydät runsaasti lisätietoa Kartanon arkkitehtuurista.

Palkinnot

Serlachiuksen saamat palkinnot ja ehdokkuudet