Banksy, Love Is in the Air, 2003, serigrafia, yksityiskokoelma. Kuva: 24 Ore Cultura.
Banksy, Love Is in the Air, 2003, serigrafia, yksityiskokoelma. Kuva: 24 Ore Cultura.

Tiedote 7.1.2021

Banksy. A Visual Protest Serlachius-museoihin

Maailman kuuluisimman ja arvoituksellisimman katutaiteilijan Banksyn taidetta laajasti esittelevä näyttely Banksy. A Visual Protest avautuu Serlachius-museo Göstassa toukokuussa 2021. Näyttely on toteutettu yhteistyössä milanolaisen 24 Ore Culturan kanssa, ja se on ensimmäinen Suomessa nähtävä Banksy-näyttely. Museoon on vapaa pääsy näyttelyn ajan.

Banksy. A Visual Protest -näyttelyssä nähdään erityisesti Banksyn varhaistuotantoon kuuluvia teoksia: grafiikkaa ja levynkansia. Näyttelyä täydentää multimedia hänen eri puolille maailmaa tekemästään katutaiteesta, josta osa on jo hävinnyt. Näyttely on esillä 15.5.–10.10.2021.

Näyttely on aiemmin nähty Milanossa ja Roomassa, ja sen on kuratoinut pop- ja katutaiteeseen perehtynyt kuraattori Gianni Mercurio. Kyseessä ei ole Banksyn virallinen näyttely, sillä taiteilija ei ole sitä auktorisoinut. Kaikki näyttelyn teokset ovat kuitenkin aidoiksi todistettuja Banksyn teoksia eri kokoelmista. 

Bristolista Englannista kotoisin olevan Banksyn (s. 1970-luvulla) henkilöllisyyttä ei tunneta. Hän on tehnyt 1990-luvulta lähtien katutaidetta, performansseja ja taiteellisia tempauksia ympäri maailmaa. Banksy on pakoillut virkavaltaa vuosikaudet, sillä hänet on yritetty saada vastuuseen muun muassa julkisten paikkojen töhrimisestä. Samalla hänestä on tullut Britannian yksi arvostetuimmista ja rakastetuimmista nykytaiteilijoista.

Tuntemattomuutensa suojassa Banksy tekee katutaidetta julkisille paikoille ja on ujuttanut omia teoksiaan museoihin henkilökunnan huomaamatta. Hänen sapluunatekniikkansa antaa mahdollisuuden työskennellä nopeasti ja tehdä visuaalisesti taidokkaita ja sisällöltään puhuttelevia teoksia. Banksy on myös järjestänyt itse huolella toteuttamiaan näyttelyitä, jotka ovat olleet toinen toistaan kekseliäämpiä.

Huumorin alta paljastuu sosiaalinen protesti 

Banksyn taide irvailee kaupallisuudelle ja kritisoi kulutusyhteiskuntaa. Hänen aiheensa ovat usein sodanvastaisia ja syvästi inhimillisiä mutta sisältävät samalla lämmintä huumoria. Aiheiden moniulotteisuus onkin Banksyn taidetta leimaava piirre. Hänen teoksensa näyttäytyvät ensin humoristisina, mutta lähemmin tarkasteltuna niistä avautuu voimakas sosiaalinen protesti. Eläinten oikeudet, ilmastonmuutos, vallankäyttö ja tekopyhyys ovat myös vakioaiheita.

Serlachius-museo Göstassa nähtävä Banksy. A Visual Protest -näyttely rakentuu teemoittain. Omat kokonaisuutensa muodostavat Banksyn teokset, joissa hän kapinoi aikamme kulttuurista ylivaltaa vastaan ja kritisoi markkinataloutta. Sodanvastaiset aiheet ovat toistuva teema hänen taiteessaan, samoin rotat, joita Banksy pitää katutaiteilijoiden vertauskuvina ja esittää heidät milloin vandaaleina ja milloin räppäreinä tai työläisinä.

Näyttelyssä nähdään myös joitain Banksyn maalauksia, jotka ovat usein kopioita maailmankuuluista teoksista tai jotka on maalattu vanhojen teosten päälle. Banksy on lisännyt maalauksiin omaperäisiä, omaan aikaamme viittaavia yksityiskohtia, jotka muuttavat alkuperäisen merkityksen täysin. 

Banksy on tehnyt paljon levynkansia eri yhtyeille, jotka ovat yleensä punk- tai vaihtoehto-rockia soittaneita brittibändejä. Näitä levynkansia nähdään myös Serlachius-museoissa. Näyttely sisältää myös johdanto-osion, joka esittelee katutaidetta ennen Banksya ja antaa viitekehyksen hänen taiteelleen.

Banksyn hengessä: ei pääsymaksuja, ei oheistuotteita

”Olen ylpeä siitä, että Serlachius voi tässä epävirallisessa, erinomaisesti kuratoidussa ja Banksyn taiteen teemoja mainiosti käsittelevässä näyttelyssä esitellä yhden maailman tärkeimmistä nykytaiteilijoista”, toteaa Serlachius-museoiden johtaja Pauli Sivonen.

Banksy suhtautuu kriittisesti taideinstituutioihin ja taiteensa esittämiseen luvattomasti. Hän pitää mustaa listaa museoista ja gallerioista, jotka pyrkivät hyötymään taloudellisesti hänen taiteestaan tai esittelevät laittomia kopioita hänen teoksistaan. Tästä syystä Serlachius-museot ei peri lainkaan pääsymaksua Banksyn näyttelyn ajalta eikä myy näyttelyyn liittyviä oheistuotteita. 

Lisätiedot: 
Pauli Sivonen, Serlachius-museoiden johtaja, p. 050 566 1355, pauli.sivonen@serlachius.fi

Kuvapyynnöt:
Susanna Yläjärvi, Serlachius-museoiden tiedottaja, p. 050 560 0156, susanna.ylajarvi@serlachius.fi

Serlachius-museot ovat avoinna:
talviaikaan 1.9.–31.5. tiistaista sunnuntaihin klo 11–18
kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18

Käyntiosoitteet:
Serlachius-museo Gösta, Joenniementie 47, Mänttä
Serlachius-museo Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2

Serlachius-museot sosiaalisessa mediassa:
https://facebook.com/serlachius
https://twitter.com/serlachius
https://instagram.com/serlachiusmuseums
https://youtube.com/serlachius