Kaksi ihmistä vetää suolla lumikolassa pientä mäntyä.
Agnes Meyer-Brandis, Office for Tree Migration – Siikaneva, 2023, © Agnes Meyer-Brandis, VG-Bild Kunst, 2025

Tiedote 19.3.2025

Puut vaeltavat Agnes Meyer-Brandisin näyttelyssä Serlachiuksella

Saksalaisen Agnes Meyer-Brandisin Kun puut vaeltavat kyseenalaistaa metsän vihreyden ja puiden juurtuneisuuden. Serlachiuksella 12.4. avautuva näyttely esittelee taiteen vapauden sävyttämää tutkimustietoa muun muassa puiden reagoimisesta ilmastonmuutokseen.

Näyttelyssä saa maailmanensi-iltansa viisikanavainen videoinstallaatio Kun puut vaeltavat. Lisäksi nähdään teoksia Agnes Meyer-Brandisin (s. 1973) tuotannosta viimeisen kymmenen vuoden ajalta. Näyttely on runollinen katsaus todellisuuteen, joka perustuu taiteelliseen ja tieteelliseen havaitsemiseen.

Osa teoksista sijoittuu Serlachius Kartanon sisätiloihin, osa museon puistoon ja yksi Helsingin yliopiston Hyytiälän metsäasemalle Juupajoella. Kaikki teokset ovat käsitteellisesti moniulotteisia ja monitaiteisia installaatioita.

Näyttely inspiroi tarkastelemaan metsää uudella tavalla: seuraamaan puiden liikehdintää ja niiden välistä viestintää sekä metsä- ja suomaiseman värejä ja tuoksuja. Teosten taustalla on puiden pitkään jatkunut seuranta, taiteilijan pääsy kansainvälisten tutkimusasemien dataan ja tutkijoiden kanssa käyty dialogi.

Puiden yksilöllinen tuoksupilvi

Näyttelyssä on kaksi elävää puuyksilöä, joiden identiteetti on määritelty mittaamalla niiden haihtuvia hiilivetypäästöjä ja muuttamalla mittaustulokset hajuvedeksi. Kun kävijä sivelee iholleen hajuvettä, hän pääsee biokemialliseen vuorovaikutukseen puiden: Serlachiuksen puistossa kasvavan lähes satavuotiaan hopeasalavan ja museoon tuodun sarviketapanin kanssa. One Tree ID -teosta on esitetty näyttelyissä eri puolilla maailmaa, ja tuhannet ihmiset ovat voineet kommunikoida teoksen kautta paikallisten puiden kanssa. 

Meyer-Brandis sai sysäyksen keskittyä taiteessaan metsiin ja puihin työskennellessään taiteilijaresidenssissä Hyytiälän metsäasemalla vuosina 2013–2014. Työ on jatkunut sen jälkeen säännöllisillä residenssijaksoilla Ilmakehätieteiden keskuksen (INAR) Ilmastopyörre-taideohjelmassa.

Taiteilijan luomien liikkuvien kuvien ja veistoksellisten elementtien taustalla on monimutkaisia teknisiä kuvausrakennelmia ja tieteellisiä mittaustuloksia. Ne antavat hetkellistä kuvaa laajemman käsityksen luonnossa tapahtuvista prosesseista – myös niistä, joita ihmissilmä ei voi havaita. 

Hänen taiteensa antaa aisteihin perustuvia välineitä olla vuorovaikutuksessa puiden kanssa ja ymmärtää ne aktiivisina toimijoina. Tutkimustietoon pohjautuvat teokset ilakoivat taiteellisella vapaudella ja antavat tilaa mielikuvitukselle sekä spekuloinnille.  

Puiden muuttoliiketoimisto havainnoi puita

Meyer-Brandisin perustama Puiden muuttoliiketoimisto (OTM) asettui Hyytiälän metsäasemalle vuonna 2021. OTM on pitkäaikainen hanke, jossa seurataan puiden muuttoliikettä, maailmanlaajuista ilmiötä, jota luonnontieteilijät Suomessa ja muualla ovat tutkineet osana ilmastonmuutosta.

Vaeltavaa metsämäntyä on kuvattu taukoamatta Siikanevan suolla Ruovedellä vuodesta 2022 lähtien. Kuvauksien tuloksena toteutettu viisikanavainen videoinstallaatio Kun puut vaeltavat on vaikuttava taideteos ja samaan aikaan tärkeä dokumentaatio suojellun Siikanevan muuttuvasta suoluonnosta. Teos on esillä Serlachius Kartanolla vuoden ajan.

Puiden muuttoliikkeeseen keskittyvään teoskokonaisuuteen kuuluu myös näyttelytilassa oleva veistos Muuttoreitti, Siikanevan suo, puu #228, 2024. Siinä metsämännyn matka näyttäytyy vuoden mittaisena aikajanana suomaiseman rikkaassa sävymaailmassa.

Matkalla Mänttään voi vierailla 37 kilometrin päässä Helsingin yliopiston Hyytiälän metsäasemalla Juupajoella. Pienessä hirsimökissä sijaitseva Puiden muuttoliiketoimisto on avoinna yleisölle 11.4.–31.10.2025. Samalla voi tutustua metsäaseman Periferia – Metsätaiteellinen asema -näyttelyyn. Sisäänpääsy on ilmainen.

Kun puut vaeltavat –näyttely on avoinna Serlachius Kartanolla 12.4.2025–19.4.2026. Näyttelyn on kuratoinut Ulla Taipale.

Teoksia on tehty yhteistyössä INARin (Ilmakehätieteiden keskus), Hyytiälän metsäaseman, Itä-Suomen yliopiston ja ACCCn (Ilmakehän ja ilmaston osaamiskeskus) kanssa. Teosten toteuttamista ovat tukeneet SKR/Pirkanmaan rahasto, Alfred Kordelinin rahasto, MedienBoard Berlin-Brandenburg, Taike ja Serlachius. 

Lisätiedot: Ulla Taipale, näyttelyn kuraattori, p. 040 511 0214, ulla.taipale@helsinki.fi

Kuvapyynnöt: Susanna Yläjärvi, Serlachiuksen tiedottaja, p. 050 560 0156, susanna.ylajarvi@serlachius.fi

Lisätietoa: 
One Tree ID: https://www.onetreeid.de/
Have a Tea with a Tree: https://teawithatree.com/
Periferia – Metsätaiteellinen asema: https://www.periferia.helsinki.fi/

Käyntiosoitteet:
Serlachius Kartano, Joenniementie 47, Mänttä
Serlachius Pääkonttori, R. Erik Serlachiuksen tie 2, Mänttä

Serlachius on avoinna:
talviaikaan 1.9.–31.5. tiistaista sunnuntaihin klo 11–18
kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18

Serlachius sosiaalisessa mediassa: FacebookInstagramYouTube