Aarremaat-esittely
21.10.2021
Kuinka kauas ihminen voi vieraantua luonnosta? Mitä siitä voi seurata ja voiko yhteyden löytää uudelleen? Tätä pohtii taiteilijaryhmä IC-98 animaatiossaan Aarremaat (2021). Teoksessa ihmiskunta etsii uutta suuntaa aiheuttamansa luonnonkatastrofin jälkeen. On kerättävä ainekset uudenlaiseen tulevaisuuteen ja tehtävä sopimus luonnon kanssa. Millainen uusi yhteisö on mahdollista rakentaa?
Aarremaat-teoksen lähtökohtana on vanha itäsuomalainen kansatarina tiilentekijän ja metsänhaltian kohtaamisesta. Mies tappaa jättiläismäisen haltian, joka kaatuessaan jättää jälkeensä valtavan suuren metsäraiskion. Avoin tila helpottaa maanmittareiden työtä, kun he alkavat jakaa maata.
Animaatiossa käydään läpi kolmiosainen ritualistinen matka. Teos alkaa kohtauksesta, jossa ympäristö on tuhon oma. Siellä täällä voi nähdä tunnusmerkkejä ihmisen rakennelmista ja maan haltuun ottamisesta. Luontoyhteyden katoamisen seurauksena maailmankaikkeus on suistunut raiteiltaan ja kaikki elävä ja pyhä on kadonnut maailmasta. Luonnonvoimat ovat kuitenkin suurempia kuin ihminen.
Taiteilijat ovat inspiroituneet vanhoista kansantarinoista, joissa eläimet puhuivat. Aiemmin ihminen eli rinta rinnan muiden luontokappaleiden kanssa ja elämä oli vastavuoroista. Animaatiossa käänteentekevä hetki koittaa, kun ihminen alkaa jälleen kuunnella luontoa. Erot luontokappaleiden ja ihmisten välillä pienenevät ja yhteyden löytäminen tulee mahdolliseksi. Siitä alkaa rituaali kohti kaiken elollisen uudeksi tulemista. Henkeä ja yhteyttä kutsutaan takaisin.
IC-98 on liki kymmenen vuoden ajan tehnyt teoksia ajasta, jossa ihmistä ei enää ole. Tämä piirrosanimaatio antaa kuitenkin ihmiselle mahdollisuuden olla mukana ja ottaa vastuu teoistaan. Teoksessa ihminen on läsnä Max Savikankaan ihmisäänelle säveltämän elektroakustisen kuoroteoksen kautta.
Ihmiskunta on satojen vuosien ajan luonut itselleen erityisaseman suhteessa muihin lajeihin. Luonnon tuhoaminen ei olisi mahdollista ilman kyseistä erillisyyden ja paremmuuden tunnetta. Nyt on mahdollista muuttaa suuntaa ja vastavuoroisesti auttaa luontoa. Näkökulman voi kääntää ihmisyksilöistä kohti uutta yhteistä eliökuntaa. Ihmisen on aika muuttua.
Turkulaisen taiteilijaryhmä IC-98:n muodostavat Visa Suonpää (s. 1968) ja Patrik Söderlund (s. 1974). Markus Lepistön kanssa toteutetuista piirrosanimaatiostaan tunnettu taiteilijaduo aloitti taiteellisen yhteistyönsä vuonna 1998 paikka- ja tilannesidonnaisilla taidehankkeilla. Heidän teoksiinsa liittyy vahva tutkimuksellinen ja teoreettinen taustatyö sekä kriittinen yhteiskunnallinen ajattelu. Taiteilijaryhmä edusti Suomea Venetsian biennaalissa vuonna 2015.
Eeva Ilveskoski
Tutkija