Serlachius-kuvataideleiri

4.7.2023

Mestari K – Pentti Kaskipuro: Arjen asetelmia

4.–9.7.2023 Mänttä

Pentti Kaskipuro (1930–2010) on yksi suomalaisen taidegrafiikan merkittävimmistä taiteilijoista. Kaskipuro syntyi työläiskotiin ja vietti useita vuosia sotalapsena Ruotsissa. Siellä hän kiinnostui kuvataiteesta. Häntä ei kuitenkaan hyväksytty Taideteolliseen oppilaitokseen, joten hän alkoi opetella taidegrafiikan tekemistä päivätyön ohella omin päin ja professori Aukusti Tuhkan yksityisoppilaana.

Ensimmäisen kerran hänen töitään oli esillä vuonna 1953. Hän sai valtion taidekilpailun ensimmäisen palkinnon 1964. Sen jälkeen hän toimi grafiikan opettajana Taideteollisessa korkeakoulussa vuosina 1965–74 ja taiteilijaprofessorina vuosina 1974–79. Kaskipuro palkittiin Pro Finlandia -mitalilla vuonna 1971 ja Prinssi Eugenin mitalilla vuonna 1974.

Kaskipuron kuivaneula- ja akvatintatöiden aiheet ovat usein peräisin keittiöstä: lanttuja, sipuleita, leipiä, makkaraa. Sommittelu on rauhallisen tasapainoinen, valon käyttö juhlallista. Kohde – rupsahtanut lanttu, poltettu tulitikku – muuttuu arkitodellisuutta suuremmaksi. Kurssilla käydään läpi Pentti Kaskipuron laajaa tuotantoa, hänen taiteilijahistoriaansa ja tutustutaan tarkemmin hänen teoksiinsa.

Opetus on henkilökohtaista ja pyrkii huomioimaan yksilöllisiä toiveita ja tavoitteita. Osallistuminen ei vaadi aiempaa osaamista taidegrafiikan tekniikoista. Kurssilla perehdytään juuri Pentin tekniikoiden kulmakiveen eli kuivaneulaan. Leirillä vieraillaan opastetuilla kierroksilla Mäntän taidekaupungin kesänäyttelyissä Serlachius -museoissa ja Mäntän kuvataideviikoilla sekä tehdään pieni retki Kuoreveden vanhaan pappilaan.

Taidevedostajana ja taiteilijana yli 25 vuotta toiminut Janne Laine tunnetaan teknisestä osaamisestaan ja viimeistellystä jäljestään. Laine on osallistunut teoksillaan lukuisiin yksityis- ja ryhmänäyttelyihin yli 40 maassa. Kurssi toteutetaan pääsääntöisesti Studio Janne Laineen tiloissa, yli satavuotiaassa entisessä koulurakennuksessa Mäntässä.

Leirin hinta on 380 euroa. Hinta sisältää opetuksen, lounaat ja vierailukäynnit opastuksineen. Majoituksesta ja muista ruokailukustannuksista osallistujat vastaavat itse.

Leirin tarkempi ohjelma ja ilmoittautuminen Tampereen Kesäyliopiston sivuilla. Ilmoittautuminen päättyy 4.6.2023. Katso myös kesän 2023 muut Serlachius-kuvataideleirit.