Serlachiuksen Taidesaunan löylyhuone. Kuva: Sampo Linkoneva
Serlachiuksen Taidesaunan löylyhuone. Kuva: Sampo Linkoneva

Ennakkotiedote ja kutsu 30.5.2022

Serlachius-museoiden uusi Taidesauna tarjoaa matkan kaikille aisteille

Serlachius-museo Göstan yhteyteen järven rantaan valmistunut Taidesauna yhdistää suomalaisen saunakulttuurin osaksi taiteen, luonnon ja arkkitehtuurin muodostamaa elämystä. Taidesauna täydentää avautuessaan 18.6. Serlachius-museoiden palveluja kokemuksella, joka on tarjolla niin ryhmille kuin yksittäisille kävijöillekin 

Arkkitehtuuriltaan ainutlaatuinen saunarakennus kätkee sisälleen sekä taidetta että designia. Saunan on suunnitellut sama arkkitehtikolmikko, joka suunnitteli myös vuonna 2014 avatun Göstan paviljongin: Héctor Mendoza, Mara Partida ja Boris Bežan. Suomalaisena arkkitehtikumppanina projektissa on toiminut Pekka Pakkanen.

Saunan arkkitehtuurin lähtökohtana on horisontaalinen linja, jonka alapuoli on kiveä, yläpuoli puuta. Sauna kätkeytyy paviljongin takana Melasjärven rantaan laskeutuvaan rinteeseen ja sulautuu maisemaan kohoten maastosta vähäeleisesti. Viherkatto liittää rakennuksen ympäristöönsä.

Saunan sisätiloja leimaa taiteen, maiseman ja arkkitehtuurin vuoropuhelu. Graniitti- ja puupinnat vuorottelevat rytmikkäästi: oleskelutilan sisäkaton kaarevat linjat pehmentävät suoraviivaisia kivipintoja. Tilojen sijoittelu johdattaa saunakävijän matkalle valon, luonnon ja taiteen syleilyyn. Matkan päässä odottaa pyöreä löylyhuone, jonne käydään vilvoittelupihan kautta.

“Uusi taidesauna jatkaa tunnelmaa, jonka aistii jo Serlachius-museo Göstassa. Siellä elämys ei rajoitu vain taiteen katsomiseen, vaan museokävijöitä ympäröi tuokioiden virta, jossa maisema, taide ja arkkitehtuuri sulautuvat toisiinsa. Saunassa tämä kokemus saa uuden, vieläkin hienovireisemmän ja kotoisamman ulottuvuuden”, arkkitehdit luonnehtivat.

Suomalainen arkkitehtikumppani Pekka Pakkanen sanoo, että rakennuksen tunnelmaa määrittävät määrätietoiset avaukset maisemaan ja laadukkaat, aikaa kestävät rakennusmateriaalit sekä poikkeuksellisen huolellinen yksityiskohtien viimeistely.

”Maisemapuistoon tarkasti upotettu rakennuskokonaisuus nousee rinteestä uritettuina betonimuureina ja avautuu järven suuntaan kevyinä tammiosina. Talotekniikan, haastavan ilmastomme edellyttämien räystäs- ja liitosrakenteiden sekä materiaalien jatkoksien näkymättömiksi saattaminen on haastanut niin suunnitteluryhmän kuin rakentajienkin taidot äärimmilleen”, hän kertoo.

Suomalaista nykytaidetta ja kansainvälistä designia

Saunassa nähdään paljon kotimaista nykytaidetta. Esimerkiksi Satu Rautiaisen suurikokoinen teos Lintujen juomapaikka (2022) koristaa eteistilan seinää. Teoksen aihe toistuu myös Rautiaisen suunnittelemissa saunapyyhkeissä ja laudeliinoissa. Tuula Lehtisen mosaiikkiteos Syli (2022) koristaa puolipyöreää ulkosuihkua, joka on käytössä ympäri vuoden. Muita taiteilijoita ovat Jussi Goman, Anne Koskinen, Laura Könönen, Anni Rapinoja ja Noora Schroderus. 

Saunan sisustuksessa on yhdistetty suomalaista ja kansainvälistä suunnittelua. Sisustuksessa nähdään huonekaluja kotimaisilta ja kansainvälisiltä huippusuunnittelijoilta, kuten Òscar Tusquets, Patricia Urquiola, Jasper Morrison ja Faye Toogood. 

Suomalaisista suunnittelijoista saunassa ovat edustettuina muun muassa Alvar Aalto, Eero Aarnio ja Lisa Johansson-Pape. Kotimaisesta designista esille voi nostaa esimerkiksi puuseppämestari Antrei Hartikaisen Taidesaunaan varta vasten suunnitteleman löylykiulun ja -kauhan.

Sauna täydentää Serlachiuksen palvelutarjontaa

Taidesauna tarjoaa ainutlaatuisen lisän niin Serlachiuksen omaan palvelutarjontaan kuin koko suomalaiseen saunakulttuuriin, josta on viime vuosina tullut kansainvälisesti tärkeä matkailutuote. Saunaa vuokrataan ryhmille virkistys-, kokous- ja juhlakäyttöön. Sen löylyistä pääsevät nauttimaan myös yksittäiset saunan ystävät ennalta sovittuina yleisöpäivinä. 

Saunan tarjoiluista vastaa Serlachius-museoiden kumppani ravintola Gösta, jossa on ravintoloitsija Henry Tikkasen johdolla kehitetty erilaisia ateriavaihtoehtoja kevyistä saunasnackeista menuihin, jotka valmistuvat usein paikan päällä grillissä tai savu-uunissa. 

Taidesaunan varauksia hoitaa Serlachius-museoiden myyntipalvelu: myynti@serlachius.fi, p. 03 488 6801. Saunan yleisövuorot kesällä 2022 ovat maanantaisin 27.6.–1.8.

Kutsumme teidät Taidesaunan tiedotustilaisuuteen

Kutsumme teidät tutustumaan Taidesaunaan torstaina 16.6. klo 12.30. Aloitamme kierroksen Serlachius-museo Göstan pääaulasta. Teillä on halutessanne mahdollisuus käyttää Serlachius-bussia, joka lähtee Tampereen rautatieasemalta klo 11.05. Tarjoilua ja mahdollista bussikuljetusta varten pyydämme teitä ilmoittamaan tulostanne etukäteen 10.6. mennessä Suvi Rauhalalle.

Lisätiedot: 
Päivi Viherkoski, kehitysjohtaja, p. 050 352 2567, paivi.viherkoski@serlachius.fi

Tiedotteet ja kuvat: https://serlachius.fi/media/

Kuvapyynnöt:
Susanna Yläjärvi, tiedottaja, p. 050 560 0156, susanna.ylajarvi@serlachius.fi
Suvi Rauhala, markkinoinnin suunnittelija, 044 630 7682, suvi.rauhala@serlachius.fi

Serlachius-museot ovat avoinna: 
kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18
talviaikaan 1.9.–31.5. tiistaista sunnuntaihin klo 11–18 

Käyntiosoitteet: 
Serlachius-museo Gösta, Joenniementie 47, Mänttä 
Serlachius-museo Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2, Mänttä 

Serlachius-museot sosiaalisessa mediassa: 
https://facebook.com/serlachius 
https://twitter.com/serlachius 
https://instagram.com/serlachiusmuseums
https://youtube.com/serlachiusmuseot