Totuus – The Truth

Jani Leinosen maaginen tilateos

Taidemuseo Gösta 27.3.2021—5.9.2021

Jani Leinosen näyttely Totuus – The Truth on vuosisatoja vanhoilla lasimaalaustekniikoilla toteutettu maaginen tilateos. Se on myös sukellus propagandan ja manipuloinnin pitkään historiaan ja värikkääseen nykyisyyteen.

Koko näyttelytilan täyttää palanut ja osittain romahtanut rakennus, jonka keskellä on ihmeellisesti ehjänä säilynyt lasimaalaus. Lasimaalauksen teksti Do you want the truth or something beautiful? on koottu ylikansallisten yritysten ja tuotteiden logoista. Lasin läpi raunioon heijastuva valo synnyttää hartaan tunnelman kuin kirkossa. Ilmapiiri ja lasimaalauksen kaupallisuus muodostavat hämmentävän ristiriidan.

Taiteilija toivoo teoksen herättävän ajatuksia siitä, miten meitä yritetään johdatella. Samalla hän haastaa katsojat pohtimaan oman aikamme totuuksia: haluammeko kuulla totuuden vai pelkästään jotain kaunista?

Jani Leinonen (s. 1978) on Suomen tunnetuimpia nykytaiteilijoita. Hän käyttää teostensa materiaalina tavaramerkkejä, tuotepakkauksia tai niiden kuvia. Pop-taiteen hengessä hän muokkaa niiden sanomaa ottaen kantaa yhteiskunnallisiin epäkohtiin ja ylikansallisten yhtiöiden vastuuseen toiminnastaan.

Video

Katso Jani Leinosen haastattelu, jossa hän kertoo näyttelystään.

Videotarina

Kuuntele opastus Totuus – The Truth -näyttelyyn.