Taiteilijoita ja malleja

Rodney Grahamin valeasuisia omakuvia

Serlachius-museo Gösta 24.10.2020—18.4.2021

Arvostetun kanadalaistaiteilija Rodney Grahamin valeasuisia omakuvia, maalauksia ja veistoksia.

Vancouverissa asuva ja työskentelevä Rodney Graham (s. 1949) on maansa arvostetuimpia nykytaiteilijoita ja esiintynyt laajasti eri puolilla maailmaa. Grahamin näyttely Serlachius-museo Göstassa on hänen ensiesiintymisensä Suomessa.

Rodney Graham tarkastelee teoksissaan länsimaisen kulttuurin kerrostumia, sekä arkipäivän elämää että kollektiivista muistia. Hän käyttää lähtökohtinaan laajalle ulottuvia viittauksia filosofiaan, psykoanalyysiin sekä eri aikakausien taiteeseen ja populaarikulttuuriin.

Hänet tunnetaan parhaiten valeasuisista omakuvista, monumentaalisista valokuvateoksista, joissa hän sujuvasti omaksuu erilaisia kuvitteellisia rooleja. Hänen taidettaan leimaavat paitsi hienovireinen nostalgia ja melankolia, myös lempeä huumori, runollinen ironia ja teosten huolellinen viimeistely. Näyttelyn kuraattori on Timo Valjakka.

Tervetuloa avaamaan näyttely kanssamme

Koronatilanteesta johtuen jouduimme luopumaan Rodney Grahamin näyttelyn avajaisista. Oheisesta linkistä pääset kuitenkin seuraamaan näyttelyn avaamista videoituna. Tervetulosanat lausuu Serlachius-museoiden johtaja Pauli Sivonen suomeksi ja englanniksi. Sen jälkeen näemme Rodney Grahamin tervehdyksen Vancouverista. Lopuksi kuraattori Timo Valjakka esittelee näyttelyä muutamien valikoitujen teosten kautta. Tervetuloa mukaan!

Kuva ylhäällä: Rodney Graham, Gallerian imurointi 1949, 2018, maalattuun alumiiniseen valokaappiin pohjustettu kromogeeninen valokuva. Courtesy Museum Voorlinden, Wassenaar. Kuva: Rodney Graham Studio.

Julkaisu

Rodney Graham – Taiteilijoita ja malleja

Lisätietoa

Kuraattori Timo Valjakan kirjoittama artikkeli Taiteilijoita ja malleja -näyttelystä.