Taiteilijoita ja malleja

Rodney Grahamin valeasuisia omakuvia

24.10.2020—18.4.2021

Arvostettu kanadalaistaiteilija Rodney Graham tuo Serlachius-museo Göstaan valeasuisia omakuviaan, joista hänet tunnetaan.

Rodney Graham (s. 1949) asuu ja työskentelee Vancouverissa. Hän on maansa arvostetuimpia nykytaiteilijoita ja esiintynyt laajasti eri puolilla maailmaa. Grahamin näyttely Serlachius-museo Göstassa on hänen ensiesiintymisensä Suomessa.

Rodney Graham tarkastelee teoksissaan länsimaisen kulttuurin kerrostumia, sekä arkipäivän elämää että kollektiivista muistia. Hän käyttää lähtökohtinaan laajalle ulottuvia viittauksia filosofiaan, psykoanalyysiin sekä eri aikakausien taiteeseen ja populaarikulttuuriin.

Hänet tunnetaan parhaiten valeasuisista omakuvista, monumentaalisista valokuvateoksista, joissa hän sujuvasti omaksuu erilaisia kuvitteellisia rooleja. Hänen taidettaan leimaavat paitsi hienovireinen nostalgia ja melankolia, myös lempeä huumori, runollinen ironia ja teosten huolellinen viimeistely. Näyttelyn kuraattori on Timo Valjakka.

Serlachius-museo Gösta 24.10.2020–18.4.2021

Kuva: Rodney Graham, Vacuuming the Gallery 1949, 2018, maalatut alumiiniset valolaatikot. Courtesy the Rodney Graham Studio.