Fade Cut

Devan Shimoyaman parturi-installaatio

Serlachius Kartano 23.3.2024—18.8.2024

Yhdysvaltalainen Devan Shimoyaman (s. 1989) taide yhdistää karnevalistisella otteella drag queen -kulttuuria, mytologioita ja taidehistorian vaikutteita hänen omiin henkilökohtaisiin kokemuksiinsa. Teokset puhuvat usein sukupuoleen, seksuaalisuuteen ja rotuun liittyvistä teemoista.

Tekniikoiltaan teokset ovat leikitteleviä: taiteilija yhdistelee maalauksiinsa ennakkoluulottomasti erilaisia materiaaleja, esimerkiksi kimalletta, kangasta ja strassikiviä, ja työstää myös isoja installaatioita. 

Ensiesiintymisensä Pohjoismaissa tekevä Shimoyama tuo Serlachiukselle Yhdysvalloissa kiitosta saaneen parturi-installaationsa. Fade Cut esittelee meille kuvitteellisen parturitilan, johon erilaiset ihmiset ovat tervetulleita ilmaisemaan itseään vapaasti. Näyttelyn kuraattoreina toimivat Laura Kuurne ja Pauli Sivonen.

Devan Shimoyama
Devan Shimoyama


Devan Shimoyama

Devan Shimoyama on yhdysvaltalainen taiteilija, joka asuu ja työskentelee Pittsburghissa. Hänen teoksiaan on ollut esillä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä eri puolilla Yhdysvaltoja ja Eurooppaa sekä johtavilla taidemessuilla.

Shimoyama valmistui taiteiden maisteriksi Yalen yliopistosta vuonna 2011. Hän on työskennellyt vuodesta 2015 alkaen viime aikoihin saakka apulaisprofessorina Carnegie Mellon yliopistossa.

Shimoyaman karnevalistisissa teoksissa sulautuvat yhteen lapsuuden kokemukset, itsetutkiskelu, drag queen -kulttuuri, mytologiat ja taidehistorian vaikutteet. Taiteilijan teokset ovat tekniikoiltaan leikitteleviä. Hän yhdistelee maalauksiin, piirustuksiin ja veistoksiin erilaisia materiaaleja, kuten kimalletta, kangasta ja strassikiviä. Hän tekee myös suurikokoisia installaatioita.

Serlachiuksella nähtävä Shimoyaman parturi-installaatio on viimeksi ollut esillä CulturalDC:ssä Washingtonissa. Taiteilija on muuntanut hypermaskuliinisen afroamerikkalaisen parturiliikkeen kuvitteelliseksi queer-fantasiaksi, johon erilaiset ihmiset ovat tervetulleita ilmaisemaan itseään vapaasti.

Videohaastattelu

Katso Devan Shimoyaman haastattelu Serlachius-kanavalta. Hän kertoo siinä Fade Cut -näyttelystään ja taiteestaan laajemminkin. Mistä kokemuksista syntyi parturi-installaatio, johon jokainen voi tulla juuri sellaisena kuin on.

Haastattelussa on suomenkielinen tekstitys.


Valittuja yksityis- ja ryhmänäyttelyitä:

CulturalDC, Washington DC, Yhdysvallat 2023
CAC Málaga, Espanja 2023
Zeitz Museum of Contemporary Art, Etelä-Afrikka 2022–2023
Museum of Arts and Design, New York, Yhdysvallat 2022
Kunstpalais Erlangen, Saksa 2021
Schlossmuseum on Linz, Itävalta 2020­–2021
Andy Warhol Museum, Pittsburgh Yhdysvallat 2018–2019

Julkaisu

Devan Shimoyaman Fade Cut -näyttelyyn liittyvä samanniminen julkaisu.

Näyttelyn esittely

Serlachius-museoiden johtaja Pauli Sivonen esittelee näyttelyn.

Videotarina

Kuuntele opastus Fade Cut -näyttelyyn.

Teoskuva ylhäällä: Devan Shimoyama, Stay Still, 2023, öljyväri, värikynä, vinyyliväri, tekojalokivet, akryyli, kangas, kollaasi, korut ja kimalle levylle pingotetulle kankaalle, osakuva teoksesta. Taiteilijan ja Kavi Guptan omistuksessa. Kuva: Ryan Maxwell