Banksy. A Visual Protest

Maailman kuuluisin katutaiteilija

Taidemuseo Gösta 15.5.2021—10.10.2021

Hän on Bristolista kotoisin oleva, virkavaltaa vuosikaudet pakoillut katutaiteilija, jonka henkilöllisyyttä ei edelleenkään tiedetä. Hän on kapinoitsija, jonka kaupallisuutta irvailevista teoksista keräilijät maksavat nykyisin huippuhintoja. 

Banksy. A Visual Protest -näyttely esittelee maailman kuuluisimman katutaiteilijan, jonka visuaalisesti taidokkaat ja purevat teokset sisältävät myös inhimillisyyttä ja lämmintä huumoria. Milanolaisen 24 Ore Culturan kanssa yhteistyössä toteutettava näyttely tuo Banksyn tuotantoa ensimmäisen kerran näin laajasti Suomeen.

Näyttely sisältää yli sata eri kokoelmista lainattua teosta, erityisesti esillä on tunnettuja esimerkkejä taiteilijan varhaistuotannosta. Mukana on myös Banksyn urasta kertovia esineitä: levynkansia, julisteita ja postikortteja. Kyseessä ei ole Banksyn virallinen näyttely, sillä taiteilija itse ei ole sitä auktorisoinut. Näyttelyn on kuratoinut pop- ja katutaiteeseen perehtynyt Gianni Mercurio.

Näyttelyyn ei ole Banksyn ajattelua kunnioittaen lainkaan pääsymaksua. Koronarajoitusten vuoksi vieraiden määrää joudutaan kuitenkin rajoittamaan. Vierailuajan voi varata oheisesta varauskalenterista. Näyttelyyn pääsee kuitenkin koko kesän myös suoraan ovelta.

Kuva: Banksy, Love Is in the Air, 2003, serigrafia, yksityiskokoelma. Kuva: 24 Ore Cultura.

mukana yhteistyössä

Varaa täältä aika näyttelyyn

Samalla näet maksutta kaikki Serlachius-museoiden näyttelyt.

Videotarina

Tutustu Banksy. A Visual Protest -näyttelyyn tarkemmin videotarinan avulla.

Näyttelyn julisteet

Tutustu Banksyn taidetta ja ajattelua taustoittaviin näyttelyteksteihin.

Näyttely-julkaisu

Osta täältä Banksy. A Visual Protest -näyttelyn julkaisu

Artikkeli

Serlachius-museoiden johtaja kertoo artikkelissaan Banksyn haastavasta suhteesta museoihin.

Dokumentti

Graffiti – varikoilta valtavirtaan -videolla suomalaiset katu- ja nykytaiteen tekijät kertovat graffitin historiasta ja pohtivat katutaiteen suhdetta yhteiskuntaan ja taidemaailmaan.

Podcastit

Kuuntele Serlachius-museoiden podcast-sarja, jossa suhteestaan katutaiteeeseen kertovat Jani Leinonen, Umut Kiuskas, Paleface, Jari Tamminen ja EGS.

Avajais-stream

Katso Banksy. A Visual Protest -näyttelyn avajaisista tehty live-stream.