Banksy. A Visual Protest

Maailman kuuluisin katutaiteilija

Serlachius-museo Gösta 15.5.2021—10.10.2021

Hän on Bristolista kotoisin oleva, virkavaltaa vuosikaudet pakoillut katutaiteilija, jonka henkilöllisyyttä ei edelleenkään tiedetä. Hän on kapinoitsija, jonka kaupallisuutta irvailevista teoksista keräilijät maksavat nykyisin huippuhintoja. 

Banksy. A Visual Protest -näyttely esittelee maailman kuuluisimman katutaiteilijan, jonka visuaalisesti taidokkaat ja purevat teokset sisältävät myös inhimillisyyttä ja lämmintä huumoria. Milanolaisen 24 Ore Culturan kanssa yhteistyössä toteutettava näyttely tuo Banksyn tuotantoa ensimmäisen kerran näin laajasti Suomeen.

Näyttely sisältää yli sata eri kokoelmista lainattua teosta, erityisesti esillä on tunnettuja esimerkkejä taiteilijan varhaistuotannosta. Mukana on myös Banksyn urasta kertovia esineitä: levynkansia, julisteita ja postikortteja. Kyseessä ei ole Banksyn virallinen näyttely, sillä taiteilija itse ei ole sitä auktorisoinut. Näyttelyn on kuratoinut pop- ja katutaiteeseen perehtynyt Gianni Mercurio.

Näyttelyyn ei ole Banksyn ajattelua kunnioittaen lainkaan pääsymaksua. Koronarajoitusten vuoksi vieraiden määrää joudutaan kuitenkin rajoittamaan. Vierailuajan voi varata oheisesta varauskalenterista. Näyttelyyn pääsee kuitenkin koko kesän myös suoraan ovelta.

“Kun lähdemme siitä, että Banksyn taide kumpuaa katutilasta, luvattomuudesta ja museoistitutioiden kritiikistä, ei mikään näyttelyssä ole totta tai aitoa. Samalla näyttely kuitenkin onnistuu kertomaan Banksystä jotain olennaista ja tuo tämän museoiden vierastaman taiteilijan suuren yleisön nähtäväksi niin, että yksittäisten ja irrallisten teosten sijaan huomio kohdistuu hänen tuotantonsa taustalla vaikuttaviin ajatuksiin, arvoihin ja merkityksiin. Saattaisin uskoa, että taiteilija itse ei harmistu siitä, että hänen viestinsä, yhteiskuntakritiikkinsä ja ajatukset näin kontekstoidaan ja saatetaan yleisölle.” (Häiriköt-päämaja 19.5.2021)

“Banksyn teokset leikittelevät nurinkurisilla rooleilla ja ristiriidoilla. Oli kysymys kapitalismista tai ihmisoikeuksista, Banksylla on kyky ravistella ajatuksia yksinkertaisilla oivalluksilla. Kun heittäjän käteen vaihtaa polttopullon tilalle kukkakimpun, kuvan dynamiikka ja viesti vaihtuvat radikaalisti. Kun rivi raskaasti varustautuneita poliiseja toivottaa hyvää päivää, päivä tuskin on hyvä. Ja kun edellä mainitut havainnot tulivat seuralaisena olleelta seitsenvuotiaalta, Banksyn sanoman kirkkaus on pelottava.” (Rumba 14.7.2021)

Kuva: Banksy, Love Is in the Air, 2003, serigrafia, yksityiskokoelma. Kuva: 24 Ore Cultura.

mukana yhteistyössä

Avajaiset

Katso Banksy. A Visual Protest -näyttelyn avajaisista tehty live-stream.

Näyttelyn julisteet

Tutustu Banksyn taidetta ja ajattelua taustoittaviin näyttelyteksteihin.

Näyttelyjulkaisu

Tutustu Banksy. A Visual Protest -näyttelyn julkaisuun

Artikkeli

Serlachius-museoiden johtaja kertoo artikkelissaan Banksyn haastavasta suhteesta museoihin.

Dokumentti

Graffiti – varikoilta valtavirtaan -videolla suomalaiset katu- ja nykytaiteen tekijät kertovat graffitin historiasta ja pohtivat katutaiteen suhdetta yhteiskuntaan ja taidemaailmaan.

Podcastit

Kuuntele Serlachius-museoiden podcast-sarja, jossa suhteestaan katutaiteeeseen kertovat Jani Leinonen, Umut Kiuskas, Paleface, Jari Tamminen ja EGS.