Silverracket-pins

JUNI 2021

Mitt på den runda pinsen som är framställd av silver eller silverfärgad metall finns en relief av en tennisracket och -boll. På den yttre kanten finns texten Hopeamaila Viikkosanomat (Silverracketen Veckobladet). I kanten av pinsens baksida finns ett snett räfflat mönster. Bakdelen vrids in i nåldelens spiral. Pinsens diameter är 13 mm och höjden 10 mm. Pinsen som hör till Serlachiusmuseernas föremålssamling hänför sig till de ungas tennistävlingar Silverracketen

Tennisen har i Mänttä en över hundra år lång tradition, och matchverksamheten har varit livlig. Tennisplanerna och den eleganta paviljongen som blev färdiga år 1950 tillförde grenen glamour. Silverracket-tävlingarna fick sin början 1955. Tävlingarna som ordnades av Finlands Tennisförbund sponsorerades av Viikkosanomat. Turneringen lockade till sig unga tennisutövare. Sluttävlingarna hölls i Helsingfors och till resan hörde ett besök på Borgbacken. 

”Då spelade man Silverracket-turneringen för vilken de lokala gallringarna hölls i Mänttä, kretsens gallringar och sluttävlingarna för 14-, 16- och 18-åringar. Jag spelade varje år i sluttävlingarna och fick många medaljer”, minns en tävlare från Mänttä som hade framgång på 1960-talet. 

Tennisen var länge en hobby för den övre medelklassen. På 1970-talet sänktes tröskeln för att spela tennis, och tennisplanetiketten luckrades upp. I Silverracket-gallringarna syntes parallellt med vita veckkjolar och Lacostes pikéskjortor också träningsbyxor där det stod Mänttä Idrottare eller Adidas, FBF:s skärmmössa och skrikande röda shorts. ”Jag hade en vit t-skjorta på vilken fanns tryckt mitt eget namn med stora röda bokstäver, på ryggsidan fanns placerade två tennisracketar i kors och en tennisboll – lite som i Wimbledons logo! Jag fick den i gåva av en spelkamrat.

”Till var och en av de unga som deltog i gallringarna delade man ut en klart glänsande pins. ”Där samlade man alla möjliga för att spela för antalet inverkade på det hur många spelare som kom vidare. Där fanns grannskapets flickor, de som någonsin hade sett en racket. Var och en fick också en pins. Vi var helt nybörjare. Vi kunde inte serva uppifrån och dessutom servade vi från en studsande boll! Några av tennisjuniorernas föräldrar kommenterade: Hur spelar man såhär här? Servar från studsande? Men bra gick det. Också jag klarade mig någorlunda! ” Av upplevelsen av framgång blev Silverracket-pinsen kvar som minne.

Elina Rummukainen
Skribenten har forskat i Mänttäs tennishistoria 

Källor:
Carlson, Anna-Riikka: Elämäni peli -Suomen tenniksen ensimmäiset 100 vuotta. Avain, 2011.
Kivelä, Pekka: Mäntän klubin albumi Jyväskylä. Kauko Sorjosen säätiö, 2011.
Petäjä, Reino: Mäntän Tennisklubi 50 vuotta, 1979.
Tennis Mäntässä -minneskunskapsmaterial, Serlachiusmuseerna. 

Mitten på Silverracket-pinsen finns en relief av en tennisracket och -boll. På den yttre kanten finns texten Hopeamaila och Viikkosanomat.
I kanten av pinsens baksida finns ett snett räfflat mönster