Mecenaterna

Historien bakom Serlachius konstsamling

Serlachius Huvudkontor 15.6.2024—

Bakom Serlachius konstsamling finns en fascinerande berättelse där konst, historia, arkitektur, skog och finländskhet flätas samman.

Mänttäs brukspatroner och invånarna i det skogsindustrisamhälle de har grundat utvecklade deras lilla hemstad till ett nationellt och internationellt centrum. Som mecenater stödde familjen Serlachius konstnärer och lade grunden till en unik konstsamling i Mänttä. 

Utställningen berättar historien bakom Mänttäs konstsamling: hur skogsindustrin gav upphov till ett viktigt kulturellt säte som nu får besök av tiotusentals konstälskare varje år, och som för många Mänttäbor är en stark identitetsfaktor.

Utställningen ger också en mer allmän bild av mecenatskap alltifrån Medici till Rockefeller. I utställningen ingår också en separat evenemangs- och verkstadsvärld för barn och leklystna vuxna som är intresserade av skogen. Utställningens kurator är Pauli Sivonen. 

Bild: Bildhuggaren Hannes Autere och bergsrådet Gösta Serlachius i Huhkojärvi. Fotografi: Serlachiusmuseernas fotografisamling.