Boken Science of Breath

15.01.2020

Yogi Ramaharakas Science of Breath, 1935

Yogi Ramacharakas yogafilosofiska klassiker Science of Breath, översatt till finska av Ruth Serlachius.

Gösta Serlachius andra fru, bergsrådinnan Ruth Serlachius, var under hela sitt liv intresserad av att söka och pröva på olika former av andlighet. Ruth påbörjade översättningsarbetet när hon med sin väninna Gerda Ryti började hjälpa författarinnan och förlagsredaktören Helmi Krohn, som hade börjat översätta central parapsykologisk litteratur till finska. Inspirerad av Krohn började Gerda samla ett eget bibliotek, som Ruth ivrigt tog del av. Fruarnas entusiasm smittade även av sig på Gerdas man Risto Ryti, som hade med sig hem litteratur från sina resor till London. Det var en riktig utmaning att översätta böckerna, då fruarna var tvungna att börja från noll med att skapa en terminologi på finska.

Att översätta Hengittämisen taitotill finska år 1935 var ett viktigt första steg för att yogaintresset skulle få fotfäste i Finland. Ruth Serlachius tillägnade översättningen ”Finlands ungdom med hopp om att det även i våra förhållanden skulle väckas ett intresse för övningar som ger en människa makt att kontrollera sin kropp och själ”. Ruths översättning kom ut i tre nya upplagor åren 1938, 1964 och 1972. Man kan säga att hennes förhoppningar infriades: 2008 kunde Rundradions nyheter rapportera att finländarna är de ivrigaste yogautövarna i världen.

Yogi Ramacharaka eller Ramaharaka är en av de pseudonymer som den amerikanske juristen och pionjären inom New Age-rörelsen, William Walker Atkinson använde. Enligt vissa källor var det en elev till den ursprunglige Yogi Ramacharaka, Baba Bharata, som invigde Atkinson i yogans läror, och männen skrev tillsammans flera yogafilosofiska verk i deras bortgångne lärares namn. Men både Bharata och Ramacharaka kan vara påhittade namn för att ge boken en gnutta österländsk mystik.

Det första verket som publicerades under namnet Ramacharaka,The Hindu-Yogi Science of Breath (1903), hade som ambition ”att minutiöst och enkelt instruera den västerländske läsaren principerna för yogiernas andningskonst samt flertalet övningar och metoder i yogaandning”. Boken blev genast en enorm succé och ges än i dag ut i nya upplagor.

Hanna Huovinen
Museiassistent

Yogi Ramaharakas yogafilosofiska bok Science of Breath, Hengittämisen taito, 1935