Aktuellt
Serlachius Konstbastu är nominerad som kandidat till Finlandiapriset för Arkitektur
29.8.2022
Serlachiusmuseernas Konstbastu i Mänttä är nominerad som kandidat till Finlandiapriset för Arkitektur år 2022. Finlandiavinnaren utses av den prisbelönade filmregissören Klaus Härö. Vinnaren offentliggörs den 3:e oktober.
En Konstbastu som tillför den finländska bastun en ny arkitektonisk synvinkel uppfördes vid Serlachiusmuseet Göstas strand i juni. För planeringen av Konstbastun svarar samma arkitekttrio som ritade Serlachiusmuseet Göstas paviljong: Héctor Mendoza, Mara Partida och Boris Bežan. Som finländsk arkitektkompanjon i projektet verkade Pekka Pakkanen.
Enligt presentationen av Finlandiapriset för Arkitektur utmanar bastun som är byggd i betong inte den finländska bastuarkitekturen. Istället för Konstbastun in besökarna, som är vana vid den arkaiska och karga finländska timmerstocksbastukulturen, i en helt oväntad bastuvärld.
”Slutresultatet är en upplevelsemässig bastustig som öser ur sina aktörers kulturbakgrunder, och vid vilken det har placerats en ansenlig mängd konst. Stigen utmynnar i basturummet som man når från det yttre utrymmet. Konstbastun hänför sig klart till den nya bastukulturen i vilken man i bastandet, istället för att på traditionellt vis stillna och rengöra sig, söker upplevelser och social samvaro”, konstaterar man beträffande bastun.
Om Finlandiapriset tävlar förutom Konstbastun grundrenoveringen av Jyväskylä universitetsbibliotek samt Busholmens skola i Helsingfors. Finalistobjekten har valts ut av den årligen växlande kommitté som utses av Finlands Arkitektförbunds (SAFA) styrelse, och vars ordförande är professor Panu Lehtovuori. Enligt honom är faktorer som förenar objekten bildningen samt den höga kvaliteten i planeringen och genomförandet.
SAFA beviljar Finlandiapriset för Arkitektur för nionde gången nu. Det slutgiltiga valet görs traditionellt av en person som representerar någon annan bransch är arkitekturen.
I arkitekturens, landskapets och konstens omfamning
Utgångspunkten för bastuns arkitektur är en horisontell linje som nedanför sig har sten och ovanför sig trä – bastun befinner sig nedan om den linjen. Bastun gömmer sig i sluttningen som går ner mot stranden och smälter in i landskapet i det att den diskret upphöjer sig i terrängen. Byggnadens betongyta får sin rytm av kontinuiteten i kanneleringen. Gröntaket sammanfogar byggnaden med dess miljö.
De inre utrymmena präglas av dialogen mellan konsten, landskapet och arkitekturen. Granit- och träytorna alternerar rytmiskt: ekvalven i innertaket mjukar upp de räta linjerna i stenytorna. Placeringen av utrymmena tar bastubesökaren på en resa till ljusets, naturens och konstens omfamning. Vid resans mål väntar det runda basturummet. Dess mjuka stämning föds genom plattorna av värmeasp, vars yta glöder i olika nyanser av brunt, och som sträcker sig ända upp i taket.
Konstbastun erbjuder ett unikt tillägg såväl till Serlachius eget utbud av tjänster som till hela den finländska bastukulturen, som under de senaste åren har blivit en internationellt viktig turismprodukt. Bastun hyrs ut åt grupper för rekreations-, mötes- och festbruk. Av dess bad får också enskilda vänner av bastu njuta under på förhand överenskomna publikdagar.
Serlachiusmuseernas virtuella utställning Man själv som en annan öppnades
10.8.2022
Teknologihuset Arilyn har för Serlachiusmuseerna skapat ett nytt virtuellt utställningsutrymme som en del av sin egen Virtual Art Gallery -verksamhet.
Den virtuella utställningen presenterar Gösta Serlachius konststiftelses samlingar: både äldre konst och nutidskonst. Utställningen har kuraterats av Aura Seikkula. Utställningen är gratis och går att se och uppleva på dator, med mobil eller med VR-glasögon med hjälp av en bläddrare: https://visit.virtualartgallery.com/serlachius
Man själv som en annan skapar ett rum för den andras längtan, för hens minne. Coronapandemin gjorde det till något sällsynt att möta en annan människa. Det sociala och dess möjligheter förändrades. Separationen blev en eremittillvaro, det slumpmässiga blev ouppnåelighet. Man själv som en annan funderar över vad vi längtar efter, vart vi är på väg och vem som är med oss.
Enligt Aura Seikkula uppmärksammades i planeringen och uppbyggandet av utrymmet formspråket och rumsligheten i Serlachius -museet Göstas paviljong byggd i trä.
”Det givande i uppbyggandet av dessa virtuella utrymmen samt i kuraterandet av utställningen var möjligheten att undvika alla fysiska lagbundenheter. Vi har till exempel förändrat verkens proportioner och storleksklass i dialog med utrymmet. En del av verkens mått svarar inte mot verkligheten och de får på det sättet ett helt nytt väsen”, berättar hon.
Serlachiusmuseernas nya Konstbastu erbjuder upplevelser för alla sinnen
30.5.2022
Serlachius Konstbastu
I Serlachiusmuseet Göstas strandlandskap finns Konstbastun, som erbjuder upplevelser inte bara för bastubadandets utan också för konstens, designens och arkitekturens vänner. Vi hyr ut vår konstbastu åt grupper för många slags tillställningar.
Den allmänna bastuturen
Måndagens allmänna bastutur kostar för vuxna 10 €, för studerande, pensionärer och barn 7 €. När du kommer för att bada i den allmänna turen, ta med dig din egen handduk och baddräkt. Badet betalas på platsen vid bastun eller i Göstas biljettkassa. Med rekreationssedlarna går det att betala vid Göstas biljettkassa.
Bada bastu kan 15 personer per timme göra och bastuturen räcker vid rusningstid högst två timmar. Till ditt förfogande står omklädningsrummen, duscharna, wc:na, avsvalkningsgården, terrass- och bryggområdena, virvelpoolen, och om du så önskar kan du också simma i sjön Melasjärvi. På platsen finns läskedrycksförsäljning.
Konstbastu för kvällstillställningar, möten och familjefester
Du kan i din grupps Kostbastubesök inkludera en kort guidning där bastuns arkitektur, konst och design förevisas. Vid er grupps bastuupplevelse har ni till ert förfogande Konstbastuns handdukar och sittskydd designade av konstnär Satu Rautiainen. För en tilläggsavgift erbjuds också badrockar.
Man njuter av baden i det stämningsfyllda runda basturummet. En dusch kan man ta i duschen som finns i anslutning till omklädningsrummen eller i uteduschen omgiven av Tuula Lehtinens mosaikverk som är öppen sommar som vinter. Det breda terrassområdet erbjuder en bubbelbassäng, men man kan också doppa sig i Melasjärvi som ligger alldeles intill. Mellan bastubadandet smakar det med läskedrycker och bastusnacks vid det magnifika stenbordet på terrassen.En väsentlig del av bastuupplevelsen är grillmaten. På platsen lagas fiskefångsten som sedan kommer direkt ur rökugnen eller nötfilé på grillen. Naturligtvis finns det också vegetariska alternativ och veganalternativ.
Boka en bastuupplevelse för din grupp! tel. 03 488 6801 eller myynti@serlachius.fi Den allmänna bastuturen i Konstbastun är sommarmåndagar 27.6–1.8.2022.