Hållbar turism

Den hållbara turismens stig 

I december 2021 har Serlachiusmuseerna blivit certifierat enligt med ISO 14001 -miljöcertifikatet och med Visit Finlands Sustainable Travel Finland -märke (ansvarsfull turism), som banar väg mot en turism som är hållbar såväl ekologiskt, kulturellt som ekonomiskt. Företag och organisationer som hat beviljats Sustainable Travel Finland -märket engagerar sig att uppskatta och befrämja finsk natur, livstil samt kultur.

Ansvarsfull rörlighet

Vi vill vara ett museum som är tillgängligt för alla! Du kan stiga på Serlachius Art Express i Tammerfors under museets alla öppethållningsdagar. Bussen tar dig direkt till museerna och tillbaka under samma dag. Med tåg kommer du till Filpula som ligger cirka sex kilometer från museet. 

Ladda dina batterier bland konsten och i naturen! Elbilarnas laddningsställen finns vid båda Serlachiusmuseernas parkeringsplatser. Tilläggsuppgifter hittar du på länken nedan. 

Du kan njuta av det vackra som insjö-Finland har att erbjuda genom att cykla till konststaden Mänttä och Serlachiusmuseerna. Om du kommer från Tammerforshållet hittar du färdiga cykelrutter här. Mänttä och Serlachiusmuseerna finns på rutten med namnet Patruunan polku (Patronens stig), men du kan mycket väl själv planera den rundtur som är mest i din smak!

Dessutom kan du på museerna låna cyklar för den tid ditt besök varar, ro på sommaren med museets roddbåt, eller låna gångstavar för en fotvandring i naturen.

Hyr Stadscykel

Hoppa på ett tåg och redan under resan med hjälp av appen boka din Donkey Republic stadscykel och hämta den på Vilppula järnvägsstation. Trampa iväg för att njuta av Mänttä-Vilppula-upplevelser!

EN HÅLLBAR KULTURRESA MED TÅG OCH PÅ CYKEL

Lär känna Södra och Mellersta Finlands kulturmål med tåg och på cykel. Starta till exempel från sjön Tuusulanjärvi och fortsätt med tåg till Tammerfors och därifrån till konststaden Mänttä-Vilppula och Serlachiusmuseerna. På tillbakavägen kan du besöka kulturmålen Lempäälä och Iittala. 

Bekanta dig med vårt programförslag som omspänner flera dagar, i vilket du förenar hållbar turism med mångsidig kultur, naturupplevelser och god mat. Eller skräddarsy dig ett alldeles eget program. 

Restaurant Gösta offers culinary pleasures. Restaurang Gösta server okonstlad mat.

Hållbart resande i Finland

Visit Finland ger 10 tips för att besöka Finland hållbart. Vet du alla?