NAAMIOT
Vaihtuvia identiteettejä antiikista nykytaiteeseen
Serlachius Kartano 11.5.2024—15.9.2024
Naamiot – Vaihtuvia identiteettejä antiikista nykytaiteeseen tutkii naamion käyttämisen merkityksiä osana ihmiskunnan historiaa. Esihistoriallisista ajoista asti ihminen on tuntenut tarvetta kätkeä oman identiteettinsä tilapäisesti tai vaihtaa sitä kokonaan.
Naamioitumisen kulttuurihistorialliset merkitykset ovat vaihdelleet eri aikoina eri puolilla maailmaa, mutta se on suosittua myös nykyisin, kun omaa identiteettiä muokataan alinomaa esimerkiksi digitaalisilla alustoilla. Koronapandemia puolestaan palautti ihmisten mieliin sen, että maskeja on käytetty myös suojautumiseen.
Naamiot tarkastelee naamioaihetta antiikista 1900-luvun avantgarden kautta nykytaiteeseen. Näyttelyyn on lainattu teoksia taidemuseoiden lisäksi myös kulttuurihistoriallisista kokoelmista, ja sen on kuratoinut italialainen taidehistorioitsija Lorella Scacco.
Näyttelyssä mukana olevat taiteilijat
Elina Brotherus, Claude Cahun, Birger Carlstedt, Delphine Diallo, Albert Edelfelt, Saara Ekström, Daniel Frasnay, Paul Gauguin, Akseli Gallen-Kallela, Giovanni Gastel, Laika, Wifredo Lam, Marita Liulia, Sami Lukkarinen, Luigi Ontani, Pablo Picasso, Pierre-Louis Pierson, Man Ray, Gino Severini, George Hoyningen-Huene, Tuulikki Pietilä, Cindy Sherman, Ellen Thesleff, Patrick Tosani, Filippos Tsitsopoulos, Phil van Duynen, Gillian Wearing, Ai Weiwei ja Agata Wieczorek.
Kuraattori Lorella Scacco kertoo Naamiot-näyttelystä
Katso Naamiot-näyttelyn kuratoineen taidehistorioitsija Lorella Scaccon haastattelu. Hän avaa haastattelussa näyttelyn taustoja ja kertoo mitä kaikkia merkityksiä naamioilla ja naamioitumisella on ollut ihmiskunnan historiassa.
Teoskuva: Man Ray, Noire et blanche, 1926 (1980), valokuva, uusi vedos. Yksityiskokoelma Gio’ Marconi, Milano.