Konstbastu

Serlachiusmuseernas nya konstbastu

En Konstbastu som tillför den finländska bastun en ny arkitektonisk synvinkel har uppförts vid Serlachiusmuseet Göstas strand. Benämningen Konstbastu passar för den här bastubyggnaden som är unik till sin arkitektur, och som inom sig gömmer på både konst och design.

För planeringen av Konstbastun svarar samma arkitekttrio som ritade Serlachiusmuseet Göstas paviljong: Héctor Mendoza, Mara Partida och Boris Bežan. Som finländsk arkitektkompanjon i projektet verkade Pekka Pakkanen. Arkitekttrion karakteriserar tanken bakom planeringen av bastun på följande sätt:

”Den nya konstbastun fortsätter på den stämning man anar redan i Serlachiusmuseet Gösta. Där begränsar sig upplevelsen inte bara till att titta på konst, utan museibesökarna är omgivna av en ström av ögonblick där landskapet, konsten och arkitekturen smälter in i varandra. I det nya basturummet får upplevelsen en ny, ännu mer finstämd och hemtrevlig dimension. Den nya konstbastun fogar också in sig som en del av landskapet och miljön utan att människan har känslan av att vara i en ny byggnad som är som en miniatyrversion av museet.”

I arkitekturens, landskapets och konstens omfamning

Utgångspunkten för bastuns arkitektur är en horisontell linje som nedanför sig har sten och ovanför sig trä – bastun befinner sig nedan om den linjen. Bastun gömmer sig i sluttningen som går ner mot stranden och smälter in i landskapet i det att den diskret upphöjer sig i terrängen. Byggnadens betongyta får sin rytm av kontinuiteten i kanneleringen. Gröntaket sammanfogar byggnaden med dess miljö.

De inre utrymmena präglas av dialogen mellan konsten, landskapet och arkitekturen. Granit- och träytorna alternerar rytmiskt: ekvalven i innertaket mjukar upp de räta linjerna i stenytorna. Placeringen av utrymmena tar bastubesökaren på en resa till ljusets, naturens och konstens omfamning. Vid resans mål väntar det runda basturummet. Dess mjuka stämning föds genom plattorna av värmeasp, vars yta glöder i olika nyanser av brunt, och som sträcker sig ända upp i taket.

I planeringen av bastuns arkitektur och inredning har man betonat formernas och materialens tidlöshet och höga kvalitet. Den inhemska och internationella designen i inredningen erbjuder intressanta beröringsytor såväl bildligt som konkret.

Basturummet i Serlachius Konstbastu. Foto: Sampo Linkoneva

Finländsk och internationell konst och design

I bastun visar sig konsten inte bara i form av verken utan också i form av bruksföremålen. Satu Rautiainens storskaliga målning Fåglarnas dricksställe syns på väggen i bastubyggnadens förrum. Verkets tema upprepar sig i bastuns handdukar och sittskydd som Rautiainen har designat på basis av sin målning. Konstverken i bastuns vistelserum är gjorda av Anni Rapinoja och Jussi Goman. I duschutrymmena kan man om man ser noga efter finna Eric O.W. Ehrströms bastubadare. Även i utomhusutrymmena kan man se konst, bland annat Tuula Lehtinens mosaikverk.

I bastuns inredning syns möbler av internationella toppdesignare, så som Òscar Tusquets, Patricia Urquiola, Jasper Morrison och Faye Toogood. Även för finländarna kända designare så som Eero Aarnio, Alvar Aalto och Lisa Johansson-Pape finns representerade i bastuvärlden. Handavtrycket av den prisbelönte snickerimästaren Antrei Hartikainen som hör till den unga generationen syns både i formerna i sidobordet i vistelserummet samt i bastuskopan och -stävan, som Hartikainen har designat särskilt för Serlachius Konstbastu.

Serlachius taidesaunan lauteet. Kuva: Sampo Linkoneva

Arkitekter
Héctor Mendoza, Mara Partida och Boris Bežan

Utförandeplanering
Pekka Pakkanen och Anna Kontuniemi

Landskapsplanering
Gretel Hemgård

Konstkurator
Laura Kuurne

Inredningsplanering
Rafael Maynegre

Helhetskoncept
Päivi Viherkoski

Konstbastus konsverk
Jussi Goman, Spring, 2018, akryl på duk
Jussi Goman, Red Banana, 2019, akryl på duk
Jussi Goman, Lemon, 2019, keramik, glasyr, spray färg
Anne Koskinen, Helena (Findling), 2014, migmatit 
Anne Koskinen, Benita (Findling), 2014, granit
Anne Koskinen, Chrys (Findling), 2017, granit
Anne Koskinen, Rusty (Findling), 2015–2017, granit
Laura Könönen, Mood, 2014,  diorit, sound system, ljud 
Laura Könönen, No Heaven up in the Sky, 2022diorit
Tuula Lehtinen,  Embrace, 2022, mosaik
Anni Rapinoja, Autumn Trip Shoes, 2009, kollega: odon, sko storlek: 38 
Anni Rapinoja, Autumn Party Bag, 2010, kollega: udon, hare 
Satu Rautiainen, Birdbath, 2022, acryl, black, olja på MDF
Noora Schroderus, Intim interiör, 2022, gips, ekskiva

Exempel på designföremål
Antrei Hartikainen, bastuskopa och -hink
Irina Pått, 14 Dancers, faner ljusarmatur
Satu Rautiainen, badhanddukar och bastuduk gjorda av Jokipiin Pellava Oy 
Satu Rautiainen Harvest mönster på bordduk och Thicket mönster på badtunna täcke


Vänligen notera ett tillträde till Konstbastus område är tillåten bara på beställning eller under allmänna bastuturen. Vänligen ta inte hundar till bastus område.


Boka en bastuuplevelse för din grupp! tfn 03 488 6801 eller myynti@serlachius.fi