Albrecht Dürer Serlachiuksen kokoelmassa
Kronologia
NEITSYT MARIA, JEESUS-LAPSI JA MARAKATTI

Madonna istuu pengermällä ja katselee hellästi sylissään istuvaa Jeesus-lasta. Lapsi pitelee kädessään lintua, ehkä tikliä, jolle pienokainen tarjoaa "tuttia" eli nesteeseen kastettua kangasmyttyä. Kyseessä on viittaus Kristuksen kärsimykseen: Jeesukselle tarjottiin Golgatalla hapanviiniin kastettu sieni. Lintu symboloi sielun vapaaehtoista antautumista Vapahtajalle. Marian vasen käsi lepää Pyhän Kirjan päällä. Neitsyen kangasvyön solmu symboloi hänen tahratonta sikiämistään. Dürer piirsi Marian sädekehän yksinkertaisena kehänä, mikä on hänen kuparikaiverruksissaan ainutlaatuista.

Marian jalkojen juureen on kuvattu liekaan sidottu marakatti. Apina on kuvattu vedoksessa niin realistisesti, että Dürerillä on mahdollisesti ollut tilaisuus piirtää eläin suoraan mallista. Hollannin-matkansa päiväkirjassa Dürer kirjoittaa, että hän joulukuussa 1520 oli maksanut "neljä kultaguldenia marakatista". Renessanssiajalla apina oli yleinen symboli ihmisen alemmille vaistoille, kuten himolle, ylensyönnille, ahneudelle ja itsekkyydelle. Kahlehdittu apina kuvaa maallisten ilojen vankilaa, mutta se voi viitata myös syntiseen Eevaan. Marakatti on tässä vastakohta puhtaalle Jumalan äidille.

Kuvan taustalla oleva asuntosaari rakennettiin vuosisadan lopulle ennustetun tulvan turvapaikaksi. Jokimaisema pohjautuu British Museumissa olevaan vesivärimaalaukseen Talo lammen rannalla, jonka Dürer toteutti Nürnbergissä Pegnitz-joen rannalla, lähellä St. Johann -kirkkoa. Lammen rannan talo on vedoksessa kuitenkin peilikuvana.

Dürerin monogrammi sijaitsee Marian jalkojen juuressa hieman oikealle kuvan keskilinjasta.

Alkuun

Sivujen tiedot
In English
Etusivulle
Neitsyt Maria, Jeesus-lapsi ja marakatti Neitsyt Maria, Jeesus-lapsi ja marakatti
n. 1498, kuparikaiverrus

iso kuva (124 kt)
detalji 1
detalji 2