Vanha taide ja sen keräily -luentosarja

20.10.2022

Kiusausten kintereillä. Jan Wellens de Cockin Pyhän Antoniuksen ja Pauluksen kiusaus ja attribuoinnin ongelma

Amanuenssi, FT Tomi Moisio (Serlachius-museot)

20.10.2022 klo 16.15

Flaamilaistaiteilija Jan Wellens de Cockille attribuoitu maalaus Pyhän Antoniuksen ja Pauluksen kiusaus (1500-luku) on tuottanut tutkijoille päänvaivaa. Attribuutio ja ajoitus ovat kyseenalaisia, ja teoksen aihe poikkeuksellinen. Pyhän Antoniuksen kiusaukset on toki hyvin yleinen aihe taidehistoriassa, kuten Antoniuksen ja Pauluksen kohtaaminen erämaassa. Harvemmin nämä kaksi aihetta on kuitenkaan yhdistetty.

Tomi Moisio esittelee luennollaan tämän kuva-aiheen historiaa ja nostaa esiin attribuution herättämiä ajatuksia. Siinä sivussa Moisio pohtii taidehistoriallisen salapoliisityön mahdollisuuksia ja haasteita käytännön museotyössä. Tomi Moisio työskentelee Serlachius-museoissa amanuenssina. Hän väitteli syksyllä 2020 Helsingin yliopistossa aiheella Sommiteltu todellisuus. Erik Enrothin taiteellinen diskurssi. Moisio on kirjoittanut paljon modernismista ja nykytaiteesta, mutta tekee aika ajoin intohimoisia sukelluksia myös vanhan taiteen syövereihin

Serlachiuksen taidekokoelma tutkimuksen kohteena

Gösta Serlachius oli intohimoinen keräilijä, jonka kokoelman painopisteisiin kuului Suomen kultakauden ja aikalaistaiteen ohella vanhan eurooppalaisen taiteen keräily. Vuodesta 1919 kuolemaansa 1942 hän hankki Suomen mittakaavassa vaikuttavan kokoelman keskieurooppalaista taidetta keskiajalta 1700-luvulle. Hankinnoissa avustivat ja lisätietoa teoksista etsivät aikansa eturivin tutkijat, mutta vielä nykyäänkin moni seikka on hämärän peitossa.

Luentosarjassa nykytutkijat valottavat eri näkökulmista kokoelmaan liittyviä avoimia kysymyksiä. Samalla he avaavat kuulijalle niitä eri menetelmiä, joilla yliopistoissa ja museoissa nykyään ratkotaan vanhaan taiteeseen ja sen keräilyyn liittyviä arvoituksia.

Kaikille avoin verkkoluentosarja toteutetaan Serlachius-museoiden ja Helsingin yliopiston taidehistorian oppiaineen yhteistyönä. Virtuaaliluennot tapahtuvat etänä ja suorana Teamsin välityksellä (kyseessä ei ole tallenne), ja niille osallistuu museoyleisön lisäksi taidehistorian tutkinto-opiskelijoita.

Luennot pidetään 22.9.–1.12.2022 torstai-iltapäivisin klo 16.15. Noin 60 minuutin luennon jälkeen on varattu noin puoli tuntia aikaa keskustelulle ja kysymyksille aiheesta. Luentojen hinta on muille kuin opiskelijoille 10 €/luento. Luennon voi ostaa tapahtuman alkamiseen saakka.

Tervetuloa Gösta Serlachiuksen vanhan taiteen kokoelman pariin!

Jan de Wellens Cock, Pyhän Antoniuksen ja Pauluksen kiusaus, 1500-luku, öljyväri kuparille, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö. Kuva: Hannu Miettinen
Jan de Wellens Cock, Pyhän Antoniuksen ja Pauluksen kiusaus, 1500-luku, öljyväri kuparille, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö. Kuva: Hannu Miettinen