Vanha taide ja sen keräily -luentosarja
6.10.2022
Op je Gezondheid! Nautintoaineet alankomaalaisessa 1600-luvun taiteessa
Taidehistorioitsija, FT Minna Tuominen (Tuusulan taidemuseo)
6.10.2022 klo 16.15
Kun Alankomaiden tasavalta irtaantui eteläisestä Espanjan Alankomaista, alkoi maiden välillä ennennäkemätön muuttoliike. Taidevirtaukset levisivät ja aiheet uudistuivat monessa maalaustaiteen lajissa. Yksi näistä on nautintoaineiden kuvaus alankomaalaisessa taiteessa. Eräs kuvaustapojen merkittävimmistä uudistajista oli Adriaen Brouwer (1605-1638), joka toimi pohjoisella että eteläisellä markkina-alueilla. Brouwerin kuvamaailma sijoittuu alaluokkaisiin maalaisten tavernakohtauksiin, joissa seurustelu yltyy usein humalaiseksi. Luennolla kysytään, mitä kaikkea nämä teokset merkitsivät 1600-luvun katsojille? Luento valottaa nautintoaineita sisältäviä aiheita muun muassa moraalisen symboliikan, taiteilijoiden liikkuvuuden, sosiaalisten piirien ja keskinäisten yhteyksien näkökulmista.
Taidehistorioitsija, FT Minna Tuominen, on erikoistunut tutkimuksessa alankomaalaiseen 1600-luvun taiteeseen ja hän on väitellyt 2015, aiheenaan The Still Lifes of Edwaert Collier (1642-1708). Tuomisella on laaja kokemus suomalaisesta taidemuseokentästä. Tuusulan taidemuseon intendenttinä hän vastaa näyttelytyöryhmätyöstä, taidekokoelmien hallinnasta ja julkisen taiteen hankkeista. Tuominen on aktiivinen luennoitsija, hän opettaa taidehistoriaa avoimessa yliopistossa Helsingissä.
Serlachiuksen taidekokoelma tutkimuksen kohteena
Gösta Serlachius oli intohimoinen keräilijä, jonka kokoelman painopisteisiin kuului Suomen kultakauden ja aikalaistaiteen ohella vanhan eurooppalaisen taiteen keräily. Vuodesta 1919 kuolemaansa 1942 hän hankki Suomen mittakaavassa vaikuttavan kokoelman keskieurooppalaista taidetta keskiajalta 1700-luvulle. Hankinnoissa avustivat ja lisätietoa teoksista etsivät aikansa eturivin tutkijat, mutta vielä nykyäänkin moni seikka on hämärän peitossa.
Luentosarjassa nykytutkijat valottavat eri näkökulmista kokoelmaan liittyviä avoimia kysymyksiä. Samalla he avaavat kuulijalle niitä eri menetelmiä, joilla yliopistoissa ja museoissa nykyään ratkotaan vanhaan taiteeseen ja sen keräilyyn liittyviä arvoituksia.
Kaikille avoin verkkoluentosarja toteutetaan Serlachius-museoiden ja Helsingin yliopiston taidehistorian oppiaineen yhteistyönä. Virtuaaliluennot tapahtuvat etänä ja suorana Teamsin välityksellä (kyseessä ei ole tallenne), ja niille osallistuu museoyleisön lisäksi taidehistorian tutkinto-opiskelijoita.
Luennot pidetään 22.9.–1.12.2022 torstai-iltapäivisin klo 16.15. Noin 60 minuutin luennon jälkeen on varattu noin puoli tuntia aikaa keskustelulle ja kysymyksille aiheesta. Luentojen hinta on muille kuin opiskelijoille 10 €/luento. Luennon voi ostaa tapahtuman alkamiseen saakka.
Tervetuloa Gösta Serlachiuksen vanhan taiteen kokoelman pariin!