Vanha taide ja sen keräily -luentosarja

1.12.2022

Neuvostoliitosta ostettua taidetta Serlachiuksen kokoelmassa: provenienssitutkimus, restituutio ja romahtanut imperiumi

Väitöskirjatutkija, FM Kersti Tainio (Helsingin yliopisto)

1.12.2022 klo 16.15

Neuvostoliitto myi 1930-luvun taitteessa huomattavia määriä kulttuuriomaisuutta länteen, myös Gösta Serlachiuksen kokoelmaan. Provenienssi eli taideteosten omistajahistoria on perinteisesti liitetty teosten aitouden selvittämiseen. Tänä päivänä se kytkeytyy myös kysymyksiin kulttuuriperinnön omistajuudesta ja siihen liittyvistä eettisistä ongelmista. Vallankumoukset ovat kuitenkin monimutkaisia historiallisia konflikteja, mikä tekee myös niihin liittyvästä kulttuuriomaisuudesta kiistanalaisen ja monitulkintaisen asian. Venäjän vallankumous on tästä erinomainen esimerkki: Miten suhtautua kulttuuriperintöön, jolla on side jo romahtaneeseen valtioon? Mitä ajatella sosialismin nimissä tehdyistä ratkaisuista postsosialistisessa maailmassa?

FM Kersti Tainio on väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla Historian ja kulttuuriperinnön tohtoriohjelmassa. Hänen Venäjän hyökkäyssodan vuoksi keskeytyneen väitöskirjansa työnimi on Haunting Heritage: Traces of the Russian Revolution in Finnish Museum Collections, 1917–1936.

Serlachiuksen taidekokoelma tutkimuksen kohteena

Gösta Serlachius oli intohimoinen keräilijä, jonka kokoelman painopisteisiin kuului Suomen kultakauden ja aikalaistaiteen ohella vanhan eurooppalaisen taiteen keräily. Vuodesta 1919 kuolemaansa 1942 hän hankki Suomen mittakaavassa vaikuttavan kokoelman keskieurooppalaista taidetta keskiajalta 1700-luvulle. Hankinnoissa avustivat ja lisätietoa teoksista etsivät aikansa eturivin tutkijat, mutta vielä nykyäänkin moni seikka on hämärän peitossa.

Luentosarjassa nykytutkijat valottavat eri näkökulmista kokoelmaan liittyviä avoimia kysymyksiä. Samalla he avaavat kuulijalle niitä eri menetelmiä, joilla yliopistoissa ja museoissa nykyään ratkotaan vanhaan taiteeseen ja sen keräilyyn liittyviä arvoituksia.

Kaikille avoin verkkoluentosarja toteutetaan Serlachius-museoiden ja Helsingin yliopiston taidehistorian oppiaineen yhteistyönä. Virtuaaliluennot tapahtuvat etänä ja suorana Teamsin välityksellä (kyseessä ei ole tallenne), ja niille osallistuu museoyleisön lisäksi taidehistorian tutkinto-opiskelijoita.

Luennot pidetään 22.9.–1.12.2022 torstai-iltapäivisin klo 16.15. Noin 60 minuutin luennon jälkeen on varattu noin puoli tuntia aikaa keskustelulle ja kysymyksille aiheesta. Luentojen hinta on muille kuin opiskelijoille 10 €/luento. Luennon voi osaa tapahtuman alkamiseen saakka.

Tervetuloa Gösta Serlachiuksen vanhan taiteen kokoelman pariin!

Jan van Ravesteyn, Hollantilaisen hovimiehen muotokuva, 1600-luku, öljyväri kankaalle, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö. Kuva: Yehia Eweis
Jan van Ravesteyn, Hollantilaisen hovimiehen muotokuva, 1600-luku, öljyväri kankaalle, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö. Kuva: Yehia Eweis