Hållbarhet på våra museer

Hållbarhet på våra museer

Ansvarsfullhet är handlingar 

Att värna om miljön och hejda klimatförändringen kräver handlingar av oss alla. På Serlachius-museerna har vi startat ett systematiskt miljöarbete med sikte på ISO14001-certifikatet och Visit Finlands Sustainable Travel Finland -märke.

Miljöprogrammet hjälper oss att utföra miljöhandlingar målmedvetet, planmässigt och effektivt. Vi har ställt upp som mål att verka kolneutralt före år 2030. 

Nainen keinussa taidemuseo Göstan puistossa

Hållbar turism

Serlachiusmuseerna främjar hållbar och ansvarsfull turism. Vår handling följer Visit Finlands Sustainable Travel Finland -program.

Serlachius ordnar bussavgångar tur-retur från Tammerfors till Mänttä under alla de dagar som våra museer är öppna. Förutom bussförbindelsen lånar vi åt våra kunder ut cyklar med vilka det är roligt att smidigt röra sig lokalt och att förflytta sig mellan museerna och från en punkt till en annan utan egen bil. 

Vi har också utökat och tänker framöver ytterligare utöka antalet laddningsplatser för elbilar. Konstmuseet Gösta har just nu (år 2021) fyra platser och Gustaf-museet har två.

Serlachius-museo Göstan lainattava soutuvene

Vår miljöpolitik

För oss som arbetar på Serlachius-museerna är ansvaret för miljön en hjärtesak. Vi vill sköta om miljön lika omsorgsfullt och långsiktigt som vi värnar om vår konstsamling samt lika modigt och kvalitativt som vi producerar utställningar och betjänar kunder.