6.10. klo 16.15 FT Minna Tuominen

Vanha taide ja sen keräily – Taidehistorioitsija, FT Minna Tuominen

6.10. klo 16.15 Op je Gezondheid! Nautintoaineet alankomaalaisessa 1600-luvun taiteessa

Kun Alankomaiden tasavalta irtaantui eteläisestä Espanjan Alankomaista, alkoi maiden välillä ennennäkemätön muuttoliike. Taidevirtaukset levisivät ja aiheet uudistuivat monessa maalaustaiteen lajissa. Yksi näistä on nautintoaineiden kuvaus alankomaalaisessa taiteessa. Eräs kuvaustapojen merkittävimmistä uudistajista oli Adriaen Brouwer (1605-1638), joka toimi pohjoisella että eteläisellä markkina-alueilla. Brouwerin kuvamaailma sijoittuu alaluokkaisiin maalaisten tavernakohtauksiin, joissa seurustelu yltyy usein humalaiseksi. Luennolla kysytään, mitä kaikkea nämä teokset merkitsivät 1600-luvun katsojille? Luento valottaa nautintoaineita sisältäviä aiheita muun muassa moraalisen symboliikan, taiteilijoiden liikkuvuuden, sosiaalisten piirien ja keskinäisten yhteyksien näkökulmista.

Taidehistorioitsija, FT Minna Tuominen, on erikoistunut tutkimuksessa alankomaalaiseen 1600-luvun taiteeseen ja hän on väitellyt 2015, aiheenaan The Still Lifes of Edwaert Collier (1642-1708). Tuomisella on laaja kokemus suomalaisista taidemuseokentästä. Tuusulan taidemuseon intendenttinä hän vastaa näyttelytyöryhmätyöstä, taidekokoelmien hallinnasta ja julkisen taiteen hankkeista. Tuominen on aktiivinen luennoitsija, hän opettaa taidehistoriaa avoimessa yliopistossa Helsingissä. Viimeisimmässä julkaisussa Museum Studies – Bridging Theory and Practice, (ICOFOM) 2021, Tuominen käsitteli artikkelissaan transhistoriallisuutta ja toimi julkaisuryhmässä.

Kesto:
1 h. Luennon jälkeen on varattu noin puoli tuntia aikaa keskustelulle ja kysymyksille aiheesta.

Hinta:
10 €/hlö
Luennon voi ostaa tapahtuman alkamiseen saakka.
Museokortti ei käy verkkoluennon maksuvälineenä.

Huomioitahan seuraavat asiat:

  • Verkon nopeuden tulisi olla vähintään 10 Mbit/s tai 4G-yhteys
  • Luennolle voi liittyä joko Teams-sovelluksen tai verkkoselaimen kautta.
  • Tietokoneessa Teams toimii varmimmin uusimmilla Edge-, Chrome- tai Safari-selaimilla, ja mobiililaitteissa ainoastaan Teams-sovelluksella.
  • Serlachius-museoiden tietosuoja
  • Verkkoluennon tallentaminen on kielletty.

TARKEMMAT OSALLISTUMISOHJEET JA TEAMS-LINKKI LÄHETETÄÄN VAHVISTUKSEN YHTEYDESSÄ SÄHKÖPOSTIIN. KATSO ERITYISESTI JÄLKIMMÄINEN PDF-LIITE (“TICKET”).

Osakuva teoksesta: Adrian Brouwer, Mies ja olutruukku, 1600-luku, öljyväri puulle, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö. Kuva: Teemu Källi

Loading…

Loading…

Myyntipalvelu
p. 03 488 6801
myynti@serlachius.fi