22.9. klo 16.15 dos. Elina Räsänen

Vanha taide ja sen keräily – yliopistonlehtori, taidehistorian dosentti Elina Räsänen (Helsingin yliopisto)

22.9. klo 16.15 Kaksi keskiajan taiteen kokonaisuutta Suomessa – säilyneet vs. kerätyt fragmentit

Suomalaisissa kokoelmissa olevan keskiajan taide voidaan jakaa kahteen kokonaisuuteen. Ensimmäinen muodostuu teoksista, jotka ovat olleet täällä jo ennen protestanttista reformaatiota ja säilyneet seurakuntien tai myöhemmin museoiden omistuksessa. Toinen koostuu 1800-luvun lopulla käynnistyneen yksityisen taidekeräilyn esimerkeistä. Molemmat kokonaisuudet ovat luonteeltaan fragmentaarisia. Keskiajan taiteen säilyvyys on ollut monella tapaa sattumanvaraista ja toisaalta yksityiskokoelmiin valikoituneet teokset ovat usein esimerkiksi osia suuremmista alttarimaalauksista, jotka on kaupallisista syistä rikottu osiin. Näitä asioita valotetaan Rogier van der Weydenin kuuluisan maalauksen kahden kopion avulla: toinen on peräisin Pöytyän kirkosta, toinen kuuluu Serlachiuksen kokoelmaan.

Dosentti Elina Räsänen on tutkimuksissaan keskittynyt erityisesti Itämeren alueen keskiajan taiteeseen. Hänen viimeisimmät julkaisunsa liittyvät ikonoklasmin ilmentymiin ja keskiajan taiteen muodonmuutoksiin. Räsänen johtaa parhaillaan Kuvakalske-nimistä tutkimushanketta, jossa keskiössä ovat keskiajan ja uuden ajan alun taiteen myöhemmät vaiheet. Räsänen on opettajana Helsingin yliopiston taidehistorian kurssilla, jonka osana tämä luontosarja on.

Kesto:
1 h. Luennon jälkeen on varattu noin puoli tuntia aikaa keskustelulle ja kysymyksille aiheesta.

Hinta:
10 €/hlö
Museokortti ei käy verkkoluennon maksuvälineenä.

HUOMIOITHAN SEURAAVAT ASIAT:

  • Verkon nopeuden tulisi olla vähintään 10 Mbit/s tai 4G-yhteys
  • Opastukselle voi liittyä joko Teams-sovelluksen tai verkkoselaimen kautta.
  • Tietokoneessa Teams toimii varmimmin uusimmilla Edge-, Chrome- tai Safari-selaimilla, ja mobiililaitteissa ainoastaan Teams-sovelluksella.
  • Serlachius-museoiden tietosuoja
  • Virtuaaliopastuksen tallentaminen on kielletty.

TARKEMMAT OSALLISTUMISOHJEET JA TEAMS-LINKKI LÄHETETÄÄN VAHVISTUKSEN YHTEYDESSÄ SÄHKÖPOSTIIN. KATSO ERITYISESTI JÄLKIMMÄINEN PDF-LIITE (“TICKET”).

Osakuva teoksesta: Roger van der Weyden ateljee, Ristiltä otto, samanaikainen toisinto, mahd. 1400-luku, öljyväri puulle, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö. Kuva: Ville LenkkeriLoading…

Loading…

Myyntipalvelu
p. (03) 488 6801
myynti@serlachius.f