17.11. klo 16.15 FT Maija Koskinen

Vanha taide ja sen keräily – Yliopistotutkija, FT Maija Koskinen

17.11.klo 16.15 Taidehallin intendentti Bertel Hintze taideasiantuntijana, taidekentän kansainvälistäjänä ja taidekaupan toimijana

Albert Edelfeltin taiteesta väitellyt Bertel Hintze (1901-1969) järjesti useita merkittäviä suomalaisen ja kansainvälisen taiteen näyttelyitä Helsingin Taidehallissa johtajakautensa aikana (1928-1968). Tämän ohella hän oli usean suomalaisen taiteenkeräilijän käyttämä asiantuntija, jolla oli poikkeuksellisen kattavat suhteet kansainväliseen taidekauppaan. Hintze toimi myös Gösta Serlachiuksen ja Serlachiuksen taidesäätiön asiantuntijana ja välitti verkostojensa avulla kymmeniä teoksia Mänttään.

Esityksessä tarkastellaan Hintzen verkostoja ja taidekäsitystä sekä niiden merkitystä Serlachiuksen taidesäätiön kokoelman muotoutumiselle ja valotetaan näin kokoelmaan päätyneiden teosten suhdetta 1900-luvun alkupuoliskolla vallinneisiin taidekäsityksiin ja -makuun. Tästä näkökulmasta käsin määritellään Serlachiuksen kokoelman roolia ja asemaa aikakauden suomalaisen taiteen keräämisen ja taidekaupan kentällä.

FT, taidehistorioitsija Maija Koskinen väitteli 2019 Helsingin Taidehallin näyttelyiden merkityksestä suomalaisen kuvataiteen kehitykselle taidekentän sisäisen ja ulkopuolelta tulevan vallankäytön kontekstissa. Hän on jatkanut väitöstutkimuksessa esiin nostamansa taidekentän ja (valtiollis)poliittisen vallankäytön suhteen tutkimista, ja työskentelee tällä hetkellä tutkijatohtorina Turun yliopistossa Suomen Akatemian tutkimushankkeessa Mission Finland – Suomi kylmän sodan kulttuuridiplomatian kohteena. Hankkeessa Koskinen kartoittaa kylmän sodan vuosina Suomessa järjestettyjen kansainvälisten taidenäyttelyiden merkitystä suomalaisten mielipiteiden muokkaajina.

Kesto:
1 h. Luennon jälkeen on varattu noin puoli tuntia aikaa keskustelulle ja kysymyksille aiheesta.

Hinta:
10 €/hlö
Luennon voi ostaa tapahtuman alkamiseen saakka.
Museokortti ei käy virtuaaliopastuksissa maksuvälineenä.

HUOMIOITHAN SEURAAVAT ASIAT:

  • Verkon nopeuden tulisi olla vähintään 10 Mbit/s tai 4G-yhteys
  • Luennolle voi liittyä joko Teams-sovelluksen tai verkkoselaimen kautta.
  • Tietokoneessa Teams toimii varmimmin uusimmilla Edge-, Chrome- tai Safari-selaimilla, ja mobiililaitteissa ainoastaan Teams-sovelluksella.
  • Serlachius-museoiden tietosuoja
  • Verkkoluennon tallentaminen on kielletty.

TARKEMMAT OSALLISTUMISOHJEET JA TEAMS-LINKKI LÄHETETÄÄN VAHVISTUKSEN YHTEYDESSÄ SÄHKÖPOSTIIN. KATSO ERITYISESTI JÄLKIMMÄINEN PDF-LIITE (“TICKET”).

Osakuva teoksesta: Blas de Ledesma, Hedelmiä ja vihanneksia, 1600-luku, öljyväri kankaalle, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö.

Loading…

Loading…

Myyntipalvelu
p. (03) 488 6801
myynti@serlachius.fi