Muinais-Mänttä

Näyttely, joka kirjoittaa Mäntän muinaishistorian uudelleen

Serlachius-museo Gustaf 3.1.2015—5.3.2017

Maailman sivilisaatio onkin Mäntästä peräisin! Tieto on paljastunut vähitellen huolellisten arkeologisten ja historiallisten tutkimusten myötä. Näyttelyssä tämä tarkoin varjeltu salaisuus kerrotaan maailmalle ensimmäisen kerran koko laajuudessaan.

Kun Serlachius-museo Göstan laajennuksen perustuksia kaivettiin alkuvuonna 2013, tehtiin hämmästyttävä löytö. Eräs työmies huomasi kaivinkoneen paljastaman savitaulun, jossa oli sumerinkielistä tekstiä. Paikalle nopeasti hälytetty arkeologi totesi löydön merkittävyyden, ja sattumalta paikalla olleen elokuvaohjaaja Arto Koskisen johtama kuvausryhmä onnistui tallentamaan löytöhetken sellaisenaan.

Kun löytöä ja muita Mäntässä tehtyjen arkeologisten kaivausten tuloksia on analysoitu huolella, on alkanut hahmottua kokonaiskuva, joka mullistaa perinteisen historiankirjoituksen. Ihmisen sivilisaation alkukoti ei olekaan Egyptissä tai Mesopotamiassa, vaan pohjoispirkanmaalaisessa Mäntän taidekaupungissa.

Näyttely sisältää Arto Koskisen kolmiosaisen dokumenttielokuvan, joka esittelee muinaismänttäläisen kulttuurin tutkimuksen alkuvaiheita. Koskinen esittää myös oman teoriansa, mistä Mäntässä jääkauden ajalla vaikuttanut sivilisaatio on peräisin. Muinais-Mänttä on näyttely, jonka jälkeen historia ei ole entisensä!

Serlachius-museo Gustaf 3.1.2015–5.3.2017