Göstan paviljonki

Taidemuseo Göstan laajennusosa, paviljonki valmistui kesäkuussa 2014. Puurakenteisen paviljongin arkkitehtuuri on palkittu Suomessa ja ulkomailla.

Laajennusosan suunnittelusta järjestettiin 2010–2011 kansainvälinen arkkitehtikilpailu, johon saatiin peräti 579 ehdotusta 42 maasta. Kilpailun voitti barcelonalaisen MX_SI:n työ Parallels, jonka olivat suunnitelleet arkkitehdit Héctor Mendoza, Mara Partida ja Boris Bezan. Jatkosuunnittelu käynnistyi ehdotuksen pohjalta, ja rakennustyöt alkoivat syksyllä 2012.

Göstan paviljonki laskeutuu loivana kaarena kohti järven rantaa. Se kunnioittaa kartanoa ja kasvaa vasta puiston puolella täyteen mittaansa. Se on yhdistetty kauniisti lasikäytävällä vanhaan kartanoon. Paviljongin perusrakenteena on yli sata liimapuukehää, jotka kantavat rakennusta ja antavat sille sen ominaisilmeen. Puu- ja lasipintojen vuorottelu rytmittää rakennusta ja yhdistää sen ympäröivään puistoon.

Göstan paviljonki on 5 700 neliömetrin suuruinen. Siellä on 1 000 neliömetriä näyttelytilaa, tasokas ravintola, juhlasali sekä museokauppa. Uudesta rakennuksesta löytyvät henkilökunnan toimistotilat sekä ajanmukaiset kokoelma- ja säilytystilat säätiön mittavalle taidekokoelmalle.

Paviljonki maksoi runsaat 20 miljoonaa euroa ja se rakennettiin kokonaan taidesäätiön omin varoin. Rakennushankkeen pääurakoitsijana toimi Jämsän Kone- ja Rakennuspalvelu. Arkkitehtisuunnittelussa suomalaisena yhteistyökumppanina oli Arkkitehtitoimisto Huttunen-Lipasti-Pakkanen.

Göstan paviljongin modernia ja hienovaraista arkkitehtuuria on kiitelty laajasti. Se on myös kerännyt useita palkintoja ja ollut ehdolla monissa kilpailuissa niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Se palkittiin muun muassa vuoden puurakennuksena Suomessa marraskuussa 2014.

Palkittu rakennus

Paviljonki oli yksi neljästä Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon finalistista. Kansainvälistä näkyvyyttä Göstan paviljonki sai Mies van der Rohe 2015 -kilpailun ehdokkuudella. Euroopan Unionin tärkeimmässä nykyarkkitehtuurikilpailussa oli mukana 420 kohdetta 36 Euroopan maasta. Suomesta ehdolla oli Göstan paviljongin lisäksi kolme muutakin kohdetta.

Arkkitehtitoimisto MX_SI oli 2014 vuoden lopussa ehdolla Ison-Britannian maineikkaimpiin kuuluvan Architect of the Year -palkinnon saajaksi Young Architect -sarjassa. Ehdokkuus tuli myös ruotsalaisen Årets Rum -palkinnon arkkitehtuurisarjassa.

Huhtikuussa 2015 MX_SI ja sen slovenialainen arkkitehti Boris Bezan palkittiin Slovenian merkittävimmällä arkkitehtuuripalkinnolla. Jo joulukuussa 2013 paviljonki ja arkkitehtitoimisto MX_SI palkittiin Espanjassa merkittävällä arkkitehtuuripalkinnolla (Spanish International Architecture Prize).

Projektiyhdistys valitsi paviljongin Vuoden Projekti -kilpailun voittajaksi marraskuussa 2014. Palkinto myönnettiin projektin rakennuttajakonsultti Ramboll CM Oy:lle.

Videoita

Katso paviljongin suunnitteluun ja rakentamiseen liittyviä videoita.

Äänitarinat

Tutustu verkkosivuilla tai älypuhelimella paviljongin arkkitehtuuriin.