Teokset puhuvat -draamakierros ja Karoliina Blackburn Serlachius-museot
Karoliina Blackburn on käsikirjoittanut uuden Teokset puhuvat -draamakierroksen Serlachius-museoihin.

Tiedote 15.1.2020

Matkamessut 2020: Serlachius-museot ja Taidekaupunki Mänttä-Vilppula Matkamessuilla osastolla 6H40

Poimintoja Serlachiuksen vuodesta: Gösta esittelee Rodney Grahamin, Gustaf hehkuu valkokankaan pukuloistoa

Serlachius-museoiden näyttelyvuosi 2020 tuo Göstaan Kanadan nykytaiteen ykkösnimiin kuuluvan Rodney Grahamin. Gustafissa nähdään taidokkaita elokuvapuvustuksia maailmalta. Uusi draamaopastus täydentää palvelutarjontaa.

Rodney Graham (s. 1949) tuo Göstaan valeasuisia omakuviaan, jotka henkivät nostalgiaa, huumoria ja ironiaakin. 25.4. avautuva näyttely Taiteilijoita ja malleja on taiteilijan ensiesiintyminen Suomessa. 

Loppusyksystä nähdään paitsi Jani Leinosen maaginen tilateos Totuus – The Truth, myös englantilaisen Rachel Kneebonen näyttely Punoutua. Kneebonen materiaalina on herkästi valoon reagoiva posliini. Puhuttelevat veistokset vaikuttavat olevan jatkuvassa liikkeessä: rokokoon kepeys sekoittuu nykymaailman ongelmiin ja tulevaisuus renessanssin optimismiin.  

Oscar-palkittujen pukujen glamouria
Roomassa toimivan elokuvapuvustamo Tirelli Costumin legendaarisiin elokuviin toteuttamia puvustuksia on esillä Gustaf-museossa 30.5. alkavassa näyttelyssä Glamour – Pukuloistoa valkokankaalla. Esillä on Oscar-palkittuja pukuja mm. elokuvista Fellinin Casanova, Sofia Coppolan Marie Antoinette, Elisabeth Taylorin puku elokuvasta Kuinka äkäpussi kesytetään ja Martin Scorsesen Viattomuuden aika. 

Tirelli on tunnettu äärimmäisen taidokkaista puvustuksista: puvut ovat korkealuokkaista käsityötä, usein vain yhtä pukua varten on toteuettu uniikkikangas. Kaikkiaan näyttelyyn tulee noin 50 pukua, luonnoksia ja valokuvia.

Vihdoinkin kurkistus selluportin taakse
Yleisön toive teollisuushistorian lisäämisestä toteutetaan Selluportin takana -näyttelyssä. Haastatteluihin perustuvassa kerronnassa tuotantolukujen sijasta keskiöön pääsevät sellutehtaan arki ja työn tekeminen. Vanhempaa teollisuushistoriaa suomalaisen paperiteollisuuden syntyajoilta  on edelleen tarjolla Paperiperkele-näyttelyssä.

Uusi draamaopastus vie taiteen taakse inhimillisiin tunteisiin
Serlachius-museoiden uudessa draamaopastuksessa annetaan taiteen mennä tunteeseen. Teokset puhuvat on näyttelijöiden Karoliina Blackburnin ja Tuukka Huttunen käsikirjoittama taidekierros, jossa he myös esiintyvät eri hahmoissa ihmettelemässä, keskustelemassa ja jopa räppäämässä taiteen takaa avautuvasta kulttuurihistoriasta. Miten historia ja sen hurjat käänteet vaikuttivat teosten syntyyn. Kuinka pitkän tien olemme kulkeneet tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden polulla. Eteemme avautuva kulttuurihistoria on armotonta, hullunkurista, tunteikasta ja inhimillistä.

Kulttuuri-, luonto- ja ruokamatkailun yhdistelmät kiinnostavat yhä useampia. Serlachius-museoissa taide-elämykseen yhdistyy luontevasti paperipaikkakunnan ainutlaatuinen historia, palkittu arkkitehtuuri, kaunis luonto sekä ravintola Göstan tarjoamat puhtaat maut. Kaikki tämä on entistä helpompi saavuttaa, sillä Serlachius-museoiden palvelutuotteita, lippuja ja valmiita paketteja voi ostaa kätevästi suoraan verkosta osoitteesta serlachius.fi

Serlachius-museoiden suora bussiyhteys Tampereelta Taidekaupunki Mänttä-Vilppulaan ja museoihin tarjoaa helpon tavan saavuttaa museot, vaikka ei omistaisikaan omaa autoa. Bussilla on hyvät yhteydet Helsingin suunnasta tuleviin junavuoroihin.

Lisätiedot:
Kehitysjohtaja Päivi Viherkoski, p. 050 352 2567, paivi.viherkoski@serlachius.fi
Tiedottaja Susanna Yläjärvi, p. 050 560 0156, susanna.ylajarvi@serlachius.fi