Seniorikahvit Serlachiuksella – syksy 2024

Serlachiuksen uudet näyttelyt Kartanolla ja Pääkonttorilla ovat seniorikahvien syksyn ohjelmassa kerran kuukaudessa torstaisin. Lisäksi kuullaan Serlachiuksen näyttelyiden rakentamisesta. Seniorikahvien aiheita esittelee Serlachiuksen oma henkilökunta.

Luigi Ontanin teoksia Serlachius Kartanon Naamiot-näyttelyssä. Kuva: Serlachius, Sampo Linkoneva
Luigi Ontanin teoksia Serlachius Kartanon Naamiot-näyttelyssä. Kuva: Serlachius, Sampo Linkoneva

Naamioiden takaa

Serlachius Kartano 12.9. klo 13

Syksyn ensimmäiset seniorikahvit paneutuu naamiohin ja maskeihin ja niiden luomiin erilaisiin mielleyhtymiin. Suuressa salissa esillä oleva Naamiot-näyttely tarkastelee naamioitumista eri näkökulmista.

Naamiohuveissa henkilöllisyys kätkettiin kokonaan tai osittain juhlien teeman mukaan. Huvittelusta ei ollut kyse, kun maskit tulivat yleisiksi ja jopa pakollisiksi suojavälineiksi koronapandemian aikaan. 

Näyttelyssä naamiot ovat myös kiehtovia, eri kulttuureista kertovia esineitä. Niiden äärellä voi pohtia, poikkeaako nykyihmisen digitaalinen maailma esihistorian aikakaudesta, vai onko identiteetin peittäminen tai muokkaaminen sittenkin inhimillinen ominaisuus.

Mesenaatit-näyttely Serlachius Pääkonttori. Kuva: Sampo Linkoneva
G. A. Serlachiukselle omistettu huone Serlachius Pääkonttorin Mesenaatit-näyttelyssä. Kuva: Sampo Linkoneva

Taiteentukijoita Mäntässä ja muualla

Serlachius Pääkonttori 24.10. klo 13

Pääkonttorin Mesenaatit-näyttelyssä keskitymme opastetulla kierroksella siihen, miten Serlachiukset liittyvät laajemminkin mesenoinnin, taiteen tukemisen, historiaan. Tiedätkö, mistä mesenaatti-sana on peräisin? 

Laajassa näyttelyssä esillä on Serlachiusten rooli paperiyhtiön johdossa ja mänttäläisen ihanneyhteiskunnan rakentajina. Samoin Mäntän ja yhtiön entisen pääkonttorin historia on vahvasti mukana. Serlachiuksen taidekokoelman kiehtova tarina kietookin yhteen taiteen, historian, arkkitehtuurin, metsän, teollisuuden ja suomalaisuuden.

Anne Autio, Nimetön-teokset sarjasta Hukkuneet, 2017–2019, pigmenttivedokset, taiteilijan omistuksessa. Kuva: Sampo Linkoneva
Anne Autio, Nimetön-teokset sarjasta Hukkuneet, 2017–2019, pigmenttivedokset, taiteilijan omistuksessa. Kuva: Sampo Linkoneva

Kauniita Kiitoskirjeitä

Serlachius Pääkonttori 21.11. klo 13

Aikamme kriittisessä ja kaksijakoisessa ilmapiirissä kiittäminen alkaa olla harvinainen ilmiö. Milloin itse olet viimeksi kiittänyt jotakin ihmistä? 

Kiitoskirjeitä on poikkeuksellisella tavalla syntynyt näyttely ja kiitosten ketju. Siinä on yhdelle taiteilijalle vuorollaan annettu mahdollisuus kiittää jotakin voimakkaan vaikutuksen tehnyttä yksittäistä tekijää ja tämän teosta. Kiitetty on puolestaan valinnut mukaan uuden teoksen ja lähettänyt viestin sen tekijälle. Kiitoskirjeistä syntyy polveileva ketju, jossa hyvä siirtyy eteenpäin taiteen verkostoissa ja pääsee yleisön nähtäville.

Naamiot-näyttely, yleiskuva. Kuva: Sampo Linkoneva
Näkymä Naamiot-näyttelyyn. Kuva: Sampo Linkoneva

Näyttelyiden tekninen rakentaminen

Serlachius Kartano 12.12. klo 13

Vastaava mestari Pasi Mälkiä kertoo Kivijärvi-salissa, mistä näyttelyiden rakenteiden suunnittelu alkaa ja miten rakentaminen käytännössä tapahtuu. Serlachiuksen näyttelyissä kierrätys on tärkeä osa näyttelyrakentamista. Kuvaesimerkit menneistä näyttelyistä nostavat esiin, millaisia ratkaisuja tuttujen näyttelyiden toteutus on vaatinut.

Tutustumme myös Serlachius Kartanolla esillä oleviin Eija-Liisa Ahtilan monikuvainstallaatioon ja Nastja Säde Rönkön videoinstallaatioon ja pääsemme museoammattilaisen johdolla tutkimaan lähemmin niiden esillepanon erityispiirteitä.

Pääsylippu 10 €/hlö sisältää opastuksen ja kahvitarjoilun. Opastuksesta vastaa museon opas.