Serlachius museot

KOM MODIGT
FRAM

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik. Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Öppet sommartid 1.6–31.8 varje dag kl. 10–18, vintertid 1.9.–31.5 ti-sö kl. 11–18.

Sulje

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik. Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Öppet
vintertid 1.9.–31.5 ti–sö kl. 11–18
sommartid 1.6–31.8 varje dag kl. 10–18

KOM MODIGT
FRAM

Maa

Den amerikanska konstnären Matthew Day Jacksons utställning och rollspel med samma namn för en till världen efter världsslutet.

Serlachiusmuseet Gösta
18.5–29.9.2019

 

  • Matthew-Day-Jackson-installation1.jpg
1

Maa

”År 2025 var det klart att Stormen oundvikligen skulle komma. Släkterna utrustade sina bunkrar. De Övergivna som blivit utanför bunkrarna kunde bara be att det ur den gamla världens aska skulle resa sig någonting nytt och bättre."

Matthew Day Jacksons (f. 1974) utställning Maa och rollspelet med samma namn för publiken tusen år framåt till en tid då den förstörda världen har tillfrisknat utan människor och skapat ett helt nytt slags liv. Människorna som levt i tusen år under jorden i bunkrar sänder sina första spanare ut till jordens yta för att utforska en värld som för dem enbart är känd från myter och berättelser.

Utställningens människoliknande och -stora skulpturer är ett tvärsnitt av Jacksons produktion från de senaste tio åren. Samtidigt illustrerar de helhetens andra del som är rollspelet Maa.

Jackson är en mångsidig konstnär vars produktion innehåller skulpturer, målningar, fotografier, video, performanser och installationer. Som konstnär tillhörande informationseran är Jackson obegränsat nyfiken och intresserad av allt. Planerandet av smycken, möbler och spel, samt olika slags samarbetsprojekt och evenemang, utvidgar hans uttryck till att gå utanför de traditionella gränserna för bildkonsten.

”För världens elit hade det redan länge varit klart att Stormen var på väg. När situationen förändrades till att bli kritisk, samlade de sina tjänare och försvann in i vidsträckta underjordiska bunkrar. Djupt nere under jorden grundade de mikrosamhällen det vill säga släkter. De väntade på dagen då den brända jorden igen skulle gro i grönt, och då skulle deras arvingar på nytt lösa in jorden som tillhörde dem. Homo sapiens skulle återvända till jordens yta.” (Maa-spelet, bok 1, inledning)

Utställningens kurator är Timo Valjakka. Rollspelet har skapats av Jackson tillsammans med den finländska speldesignern Juhana Pettersson och den engelska konstkritikern Tom Morton.

18.5–29.9.2019
SERLACHIUSMUSEET GÖSTA