Serlachius museot

KOM MODIGT
FRAM

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik. Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Öppet sommartid 1.6–31.8 varje dag kl. 10–18, vintertid 1.9.–31.5 ti-sö kl. 11–18.

Sulje

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik. Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Öppet
vintertid 1.9.–31.5 ti–sö kl. 11–18
sommartid 1.6–31.8 varje dag kl. 10–18

KOM MODIGT
FRAM

APOTEKARENS HANDELSHUS
 

Bekanta dig med olika yrken i aktivitetsverkstäder i ett gammalt handelshus.

GUSTAF
 

  • Lapsetjatausta1.jpg
1

VERKSAMHET OCH SYSSLANDE I ETT GAMMALT APOTEK

I gamla tiders apotek såldes mycket annat än bara mediciner. Bekanta dig i aktivitetsverkstäder med ett gammalt handelshus och olika yrken.

Handelshuset, som för en till kommerseråd G.A. Serlachius tid, är en utställning planerad speciellt för barn och unga med föremål som kan vidröras och upplevas, men det finns intressant sysselsättning även för vuxna.

Mänttäs förste patron G.A. Serlachius var verksam som apotekare i Tammerfors innan han bestämde sig för att grunda ett träsliperi vid Mäntänkoski 1868. Vid sidan av sin verksamhet som apotekare sysslade han med fotografi som en av de första i landet.

Den företagsamma apotekaren förmedlade svampar, ved, sågmaterial och smör, nästan vad som helst som man kunde göra en liten vinst på. I sitt apotek sålde han allt från luktsalt till höfrön och från kopphorn till kycklingar. Hans apotek påminde faktiskt om ett handelshus med något för var och en. Det som inte fanns, det beställde man.

I de handledda verkstäderna i Apotekarens handelshus kan besökarna till exempel pröva på gamla tiders fotografering, säljarbete eller på att identifiera örter. Man kan också fördjupa sig i arbetsrutinerna i gamla tiders apotek genom en video.

Apotekarens handelshus passar bra för t.ex. skolelever, som får en möjlighet att fördjupa sig i historiska sätt att handla och framställa naturmediciner.