Serlachius museot

Käykää rohkeasti
pidemmälle

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Serlachius-museot ovat avoinna kesäaikaan 1.6.–31.8. ma-su klo 10–18.

Sulje

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Avoinna:
kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18
talviaikaan 1.9.–31.5. ti-su klo 11–18

Käykää rohkeasti
pidemmälle

Serlachius-
residenssi

Selachius-museoiden ja Mäntän kuvataideviikkojen ylläpitämä residenssi aloitti toimintansa tammikuussa 2015.

 
 
 
 
 
 
 
 
  • einola.jpg
  • old32.jpg
12

Serlachius-residenssi

Serlachius-residenssi on Serlachius-museoiden ja Mäntän kuvataideviikkojen ylläpitämä vierasateljee kuvataiteiden parissa työskenteleville luovan alan ammattilaisille.

Residenssitoiminnan tavoite on luoda uusia yhteyksiä taiteen tekijöiden, tutkijoiden ja kuraattorien välille. Työhuoneen ja majoituksen lisäksi residenssi tarjoaa kontakteja paikalliseen taidekenttään ja mahdollisuuksia yhteisöllisiin projekteihin paikallisten kanssa.

Ajankohtaista:

Elokuun residenssivieraamme ovat: Ignacio Acosta (Chile), Naoko Ito (USA/Japani) sekä työryhmä Turbida Lux (Pedro Riva ja Lucila Mayol, Argentiina)

Naoko Iton näyttely flowing - virtaava 17.–26.8. joka päivä klo 12–18. Näyttelyn avajaisia juhlitaan torstaina 16.8. klo 18–20. Tervetuloa! "Serlachius-residenssissä viettämäni jakson aikana olen huumaantunut kesämaisemista, järvien äärettömyydestä ja siitä, miten luonnonvoimat ja sä​ä vaikuttavat ihmiseen. Dokumentoituani maisemia valokuvaamalla ja tutkittuani Alvar Aaltoa ja Tove Janssonia, välitän vaikutelmia ottamistani kuvista ja keräämästäni tiedosta luomalla paikkasidonnaisia tilanteita. Olen pyytänyt paikallisia ihmisiä lainaamaan minulle Aallon Savoy-maljakoitaan. Heidän vastauksensa pyyntööni ovat mukana installaatiossa mutta ennemminkin eräänlaisena päiväkirjanani."

Työryhmä Turbida Luxin videoteoksen esitys pe 24.8 klo 18. Turbida Lux on Lucila Mayolin ja Redro Rivan Argentiinassa vuonna 2013 muodostama taidekollektiivi. Työskennellessään Serlachius-residenssissä Turbida Lux on tutkinut Serlachius-museoiden valokuva- ja filmiarkistoa ja valinnut sieltä teokseensa käsiä ja tulta esittävää liikkuvaa kuvaa. Näiden kuvien pohjalta syntyi “Nine Minutes Before the Agape" -taidefilmi, joka kuvattiin vanhassa Kino Säteessä, Mäntässä. Idea teokseen "Nine Minutes Before the Agape" tuli kirkon ja elokuvateatterin historiallisesta samankaltaisuudesta sosiaalisena kohtauspaikkana. Agape viittaa ensimmäisten kristittyjen seremoniaan, jossa he nauttivat yhteisen aterian ja juhlivat jumalallista rakkautta. Yhdeksän minuutin filmi muistuttaa avointa portaalia, jossa katsojat kohtaavat jonkinlaisen utuisen sielullisen yhteyden Mänttään.
Filmi kuvattiin kokonaan kolmelle analogiselle 16 mm:n mustavalkofilmikelalle. Filmin kehitti Vaasassa Filmverkstaden ja alkuperäisäänenä olevan musiikin soitti paikallinen kanttori Mäntän kirkossa. Projektia on tukenut taloudellisesti suomalainen Nordic Culture Pointin Mobility Funding ja norjalainen Kulturrådet.
Residenssijaksonsa päättävänä näyttelynä Turbida Lux esittää tavallista elokuvanäytöstä jäljittelevän näytöksen vanhassa Bio Säteessä, Mäntässä.

Hakuaika vuodelle 2019 on päättynyt. Hakuaika oli 1.-28.2.2018. Kiitos hakemuksista. Valinnoista ilmoitetaan kaikille henkilökohtaisesti. 

Kaikkiin residenssin tapahtumiin ja näyttelyihin on vapaa pääsy. Tervetuloa!