Serlachius museot

Käykää rohkeasti
pidemmälle

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Serlachius-museot ovat avoinna kesällä 1.6.–31.8. joka päivä 10–18, talviaikaan 1.9.–31.5. ti–su 11–18.

Sulje

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Avoinna:
talviaikaan 1.9.–31.5. ti-su klo 11–18
kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18


Käykää rohkeasti
pidemmälle

Tehdas-
näkymiä
ja -tuotteita

Antero Tenhusen valokuvia Mäntän lakkautetusta selluloosatehtaasta vuonna 1993 sekä Mäntän tehtaiden tuotteita vuosikymmenien varrelta Serlachius-museo Gustafissa.

  • 11-SERLACHIUS-09041993.jpg
1

Antero Tenhusen valokuvia Mäntän selluloosatehtaasta

Antero Tenhusen valokuvanäyttely dokumentoi Mäntän selluloosatehdasta lakkauttamisen jälkeen vuonna 1993. Valokuvien pysähtynyt tunnelma kertoo suomalaisen paperiteollisuuden rakennemuutoksesta, jonka Mänttä koki ensimmäisten joukossa 1990-luvun alussa.

Valokuvaaja Antero Tenhunen kuvasi Metsä-Serla Oy:n Mäntän selluloosatehdasta huhtikuussa 1993 eli noin kaksi vuotta tehtaan lakkauttamisen jälkeen. Hänellä oli käytössään Suomessa harvinainen Sinar-palkkikamera, jonka kuvausjälki nostaa esiin piirrosmaisen tarkkoja yksityiskohtia kuvista.

Pitkän uran TV2:n valokuvaajana ja myöhemmin itsenäisenä valokuvausalan yrittäjänä tehnyt Tenhunen oli aiemmin tallentanut pirkanmaalaista kulttuuriperintöä Suomen ja Pirkanmaan Kulttuurirahastojen tukemana. Mäntän selluloosatehtaan kuvaaminen oli jatkoa tälle dokumentoinnille, mutta ilman tilaajaa. Historiallisen muutoksen kuvaaminen on aina kiehtonut Tenhusta.

Antero Tenhusen mukaan tyhjän tehtaan kuvaaminen oli vaikuttava kokemus. Hän halusi dokumentoida teollisuuslaitosta sellaisena kuin työntekijät olivat sen päivittäin kokeneet. – Eräässä kuvassa erottuu pieni puinen jakkara. Mitä sillä on tehty? Kuka sillä on istunut? Tällaiset yksityiskohdat tuovat inhimillisen näkökulman tehtaan tarinaan, hän kertoo.

Näyttelyssä olevat kuvat on tulostettu Pigment Ink -tulosteina Fine Art -paperille ja pohjustettu alumiinilevylle. Kuvankäsittelyssä ja tulostuksessa yhteistyökumppanina on ollut Nina Tiitto.

G. A. Serlachius Oy:n tuotteita

Tenhusen valokuvien lähellä oleviin vitriineihin on koottu G.A. Serlachius Oy:n valmistamia tuotteita, joiden raaka-aineena on ollut Mäntässä valmistettu selluloosa. Tehtaan tuotannosta on vuosikymmenien ajan taltioitu näytekappaleita arjen paperituotteista, jotka ovat tuttuja kotoa, työpaikoilta ja julkisista tiloista.

Näyttelyssä voi nähdä kuluttamisessa tapahtuneen muutoksen ja toisaalta samankaltaisuuden viisikymmentä vuotta vanhojen ja nykypäivän tuotteiden ja telineiden välillä.

Näyttelyn on koonnut Serlachius-museoiden esinekokoelmista tutkija Milla Sinivuori-Hakanen.