Serlachius museot

Käykää rohkeasti
pidemmälle

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Serlachius-museot ovat avoinna kesällä 1.6.–31.8. joka päivä 10–18, talviaikaan 1.9.–31.5. ti–su 11–18.

Sulje

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Avoinna:
talviaikaan 1.9.–31.5. ti-su klo 11–18
kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18


Käykää rohkeasti
pidemmälle

Maanantai 14. Lokakuuta 2019

Serlachius-museot toteutti kaksi uniikkia korua historiallisten mallien inspiroimana

Serlachius-museot on toteuttanut kaksi persoonallista korua, jotka ovat 1900-luvun alussa vaikuttaneen suomalaisen taiteilijan ja taidekäsityöläisen Eric O. W. Ehrströmin (1881–1934) suunnittelemat.

Vuosisadan alun art nouveau -tyylisuuntaa henkivät korut sopivat mutkattomasti tämän päivän arki- ja juhlakäyttöön ja ovat yksilöllisiä lahjatuotteita. Korut on valmistanut käsityönä Serlachius-museoille Kultasepät Andreasen Tampereelta. Kahta uutuuskorua on saatavilla ainoastaan Serlachius-museoiden myymälöistä Mäntästä ja museon verkkokaupasta kauppa.serlachius.fi.

Kultaisten emalikoristeisten korvakorujen mallina on taiteilijan 1900-luvun alussa valmistama korvakorupari. Runsas koristeiden käyttö ja emalointi olivat aikakauden korutöissä villitys, ja Ehrström oli näiden tekijänä virtuoosimainen. Korujen materiaalina hän käytti alkuaikoina kuparia ja hopeaa, mutta myöhemmin myös kultaa ja norsunluuta. Edes oikean käden menettäminen tapaturmassa 1920-luvun lopussa ei lannistanut taidokasta koruseppää, vaan hän paneutui työskentelyyn vasemmalla kädellä ja vaihtoi korutöidensä materiaalin pehmeään norsunluuhun.

Näyttävän kokoinen riipus on hopeaa ja sen malli pohjautuu taiteilijan piirtämään koruluonnokseen. Riipuksessa voi nähdä kasvien rönsyileviä versoja ja niiden silmuja tai kukintoja. Ehrströmin kiinnostus ja väsymätön uteliaisuus suuntautui lähes kaikkialle niin taiteessa kuin elämässä yleensä. Sanotaan, että hänessä eli romanttinen rakkaus luontoon ja sen tutkimiseen. Myös taiteilijan korusuunnitelmissa eloon heräsivät kasvit, hyönteiset ja niiden mikroskooppiset yksityiskohdat.

Ehrströmin korutuotannon huippukausi ajoittui 1910-luvun loppupuoleen. Suomalaiseen koruhistoriaan hän on jättänyt jälkensä puhtaan art nouveaun edustajana. Ehrströmin koruja pidettiin ”ajan korkeimpana muotina” ja taiteilijaa pyydettiin tunnettujen sukujen ja perheiden hovivalmistajaksi.

Serlachius-museoiden kokoelmassa on yli 4 000 taiteilijapariskunta Eric. O. W. Ehrströmin ja hänen vaimonsa Olga Gummerus-Ehrströmin (1876–1938) teosta. Kokoelma kattaa valmiita teoksia, luonnoksia ja erityyppisiä taideteollisia töitä. Eric Ehrström oli yksi vuorineuvos Gösta Serlachiuksen (1876–1942) luottotaiteilijoista. Taiteilijaparin hallussa ollut tuotanto siirtyi Gösta Serlachiuksen taidesäätiölle testamenttilahjoituksella vuonna 1936.

Olli ja Bucklan – Ehrströmien elämä ja taide -näyttely esittelee monipuolisen taiteilijapariskunnan elämäntyötä ja tuotantoa laajasti Serlachius-museoissa. Olga Gummerus-Ehrström oli lahjakas muotokuvamaalari, joka kuitenkin luopui taidemaalarin urastaan ja toimi miehensä työparina tämän taidehankkeissa. Olga suunnitteli myös itsenäisesti lasimaalauksia ja tuote-etikettejä. Hän piti miehensä kanssa muoti- ja ruokapalstaa vuonna 1917 perustetussa Suomen Kuvalehdessä.

Suuri osa näyttelyn teoksista on esillä ensimmäistä kertaa. Serlachius-museo Göstassa näyttely jatkuu tammikuuhun 2020 saakka, Gustaf-museossa toukokuun alkuun.

Lisätiedot:
Korut: suunnittelija Johanna Liukko, Serlachiuksen museokaupat, p. 040 162 5483, johanna.liukko@serlachius.fi 
Näyttely: tutkija Helena Hänninen, Serlachius-museot, p. 040 832 1692, helena.hanninen@serlachius.fi